Schyluje se k dalšímu souboji Nečase a Tluchoře

07.06.2012 11:15

Podle informací ParlamentníchListů.cz z ODS se znovu schyluje k souboji předsedy ODS a premiéra Petra Nečase s vloni odvolaným expředsedou poslaneckého klubu strany Petrem Tluchořem. Důvodem je nyní nominace prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Schyluje se k dalšímu souboji Nečase a Tluchoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

ODS usiluje o to, aby tento post obsadil její člen, o čemž by se ještě mohla vést jednání i případně na K 9. Každopádně Nečas na tento post podporuje poslankyni a místopředsedkyni Kontrolního výboru sněmovny Zdeňku Horníkovou, zatímco Tluchoř svého spojence, rovněž středočeského poslance Ivana Fuksu, kterého Nečas odvolal z postu ministra zemědělství kvůli jeho pověsti člověka Miroslava Kalouska a jeho blízkosti k Tluchořovi.

Tluchoř to nevzdává

Podle posledních informací by měl klub ODS volit nominanta ODS na funkci prezidenta NKÚ nejpravděpodobněji v pátek ráno. Prezidenta NKÚ by totiž měla volit sněmovna na červnové 40. schůzi.  

Situace je o to komplikovanější, protože, jak se zdá, Tluchoř neřekl ještě úplně poslední slovo. Z 51členného poslaneckého klubu ODS totiž hlasovalo při poslední volbě 10. května letošního roku pro Petra Tluchoře 19 poslanců. Pro jeho předsedu Zbyňka Stanjuru 27 občanských demokratů.

Předsedu strany Petra Nečase to prý překvapilo. „Petr Nečas byl z výsledku poslední volby, kdy Petr Tluchoř získal relativně dost hlasů, poměrně zaražený. Navíc se zdá, že počet nespokojenců v řadách klubu roste a Petr Tluchoř je dokáže oslovit. I proto bude důležitý výsledek toho, kdo bude nakonec nominován na prezidenta NKÚ,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj. Výsledek nominace bude tedy důležitý z hlediska poměru sil.

Opozice existuje

Například naposledy minimálně část ODS prý Nečas naštval tím, že jmenoval na post ministra školství ač konzervativce, tak nestraníka Petra Fialu, a ne někoho z ODS. V souvislosti s touto funkcí se mluvilo o šéfovi ústecké ODS Janu Kubatovi.

Petr Nečas dosáhl odvolání Tluchoře vloni, kdy proti němu ostře vystoupil na klubu kvůli Tluchořově údajně vlastní hře v puči Kristýny Kočí ve Věcech veřejných. Později Nečas odvolal Fuksu z ministerstva zemědělství a dosadil tam odpůrce tluchořovců ve středních Čechách Petra Bendla. U mnoha straníků nebyl tento krok příliš vítaný, protože řada členů ODS považovala Fuksu za dobrého ministra.  

Fuksa se pak snažil bojovat na úrovni regionálního sdružení strany v primárkách o post kandidáta ODS na hejtmana, nakonec ale zvítězil Bendlovi bližší primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…