Primátor Svoboda: Územní plán dává prostor osobním zájmům

07.06.2012 9:55

Na pražském magistrátu se stále politické strany dohadují o nutnosti přijmout zcela nový územní plán. Ten co je v přípravě, přihrává prý developerům miliardy korun na úkor města. Nový plán prosazuje zejména TOP 09. Že se tam projevily některé osobní zájmy jednotlivých území, potvrdil pak v rozhovoru pro Radiožurnál i samotný primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Primátor Svoboda: Územní plán dává prostor osobním zájmům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

„Územní plán je tvořen na základě nějakých principů. Jenom připomínám, že ten územní plán vznikl tak, že k němu bylo více jak 15 tisíc připomínek. Ten čas a práci vyžadovalo také vyrovnávání těch připomínek. A tam samozřejmě je možné, že se tam projevily některé osobní zájmy jednotlivých území,“ řekl Českému rozhlasu v této souvislosti primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Proto rada města už před koncem května dospěla ke společnému závěru, že je potřeba udělat zásadní změnu územního plánu hlavního města Prahy. Svoboda ale prý nesouhlasí s tím, že by bylo při přípravě toho stávajícího vyhozeno z okna čtvrt miliardy korun.

„Tak, ona to není čtvrt miliarda. Musíme to brát tak, že příprava územního plánu stojí práci úředníků, kteří jsou zaměstnanci magistrátu, stojí práci zastupitelů a je to jejich práce. Čili samozřejmě není možné říkat, že všechny hodiny, které pracují, byly propadlé minulému územního plánu. Je to energie a čas těch lidí, který byl vynaložen na něco, co není správné. A zcela určitě je dobře takovou chybu napravit i za cenu toho, že část těch prostředků byla investována do něčeho, co se nepovedlo,“ vysvětlil Svoboda.

Problémem je u toho stávajícího plánu, který má platit od roku 2014, především to, že vychází z členění toho území na spoustu různých druhů toho území podle toho, co se na nich smí nebo nesmí stavět. „To je to, co vytváří potom prostor pro takzvané územní změny, o které je možné žádat. A tam je ten prostor pro eventuální rozhodování, které by nemuselo být úplně v souladu se zájmy místa,“ zmínil dále primátor.  

Odvětil i na dotaz ohledně takzvaných ‚modrých desek‘, ve kterých byly zdokumentované schůzky, po nichž docházelo v územním plánu ke zvláštním změnám.

Já jsem ty ‚modré desky‘ nikdy neviděl, přestože jsme o to žádali. Myslím si, že pojem ‚modré desky‘ patří k vyjádření určitých expresivních pocitů. Byl bych rád, kdyby takové modré desky, pokud v této podobě existují, byly zveřejněny, abychom mohli s tím pojmem pracovat jako se skutečností,“ dodal v rozhovoru Svoboda.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…