Odposlechnuto: David Rath se před zatčením bál

08.06.2012 10:49

Zveřejňované přepisy odposlechů v kauze poslance Davida Ratha nevynášejí obhájci ani blízcí obviněných, ve spisech takové rozhovory nejsou, domnívají se advokáti Tomáš Sokol a Roman Jelínek. Nejčerstvější přepis útržku odposlechu vyvolává dojem, jako by exhejtman dostal od Petra Kotta peníze už dříve v minulosti. A jako by měl strach ze svého okolí.

Odposlechnuto: David Rath se před zatčením bál
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Asi není překvapením, že kauzu poslance Davida Ratha provázejí zveřejňované přepisy policejních odposlechů. Do části spisu už mohli nahlédnout jak Rathův advokát Roman Jelínek, tak Tomáš Sokol, který zastupuje Kateřinu Pancovou a Petra Kotta, z jejichž domu si exhejtman odnášel sedmimilionovou hotovost a kteří jsou podezřelí i z manipulování zakázek.

„Já se tedy přiznám, že jsem ho ještě nečetl úplně celý, takže to není definitivní názor, ale mám za to, že z větší části jsem to přečetl. A to, co se v médiích objevuje, jsem tam já neobjevil,“ uvedl pro server Lidovky.cz Tomáš Sokol. Proto si myslí, že „vynašeče“ nelze hledat mezi obhájci ani blízkými, kteří za obviněnými chodí. „Obvinění ani jejich obhájci nemají nejmenší důvod to nechat unikat do médií,“ dodal advokát.

Může jít o přepisy vymyšlených odposlechů

Ještě dál šel Rathův obhájce Roman Jelínek, jenž dokonce zpochybnil, že se zveřejněné úryvky vůbec někde ve spisu vyskytují. „To nejsou odposlechy, ale lidová tvořivost. A navíc umělecká. Věřím, že se s honorářem nějaký umělec přihlásí,“ zařadil advokát zveřejněné odposlechy zvolenou nadsázkou mezi nevěrohodné prameny.

To ale ani trochu nebránilo deníku Aktuálně.cz a večerníku Insider, aby přišly s dalšími útržky odposlechů. V kratičkém rozhovoru se Rath zeptal Kotta, jestli má pro něj „nějaké ty věci“ a když se mu dostalo souhlasné odpovědi, začal vysvětlovat, že je třeba „nějak tu bestii nakrmit“. A postěžoval si s obavami, že s blížícími se volbami musí pořád hlídat, aby mu „to neukradli druhou stranou“.

Kott si hrál na mistra a v Rathovi viděl dítě

Přepis odposlechů pokračuje rozhovorem Pancové a Kotta poté, co Rath z jejich domu odešel. Podle nich Pancovou zajímalo, jestli si Rath peníze vzal, a Kott se chlubil, že nechal exhejtmana vycukat, a ten se teprve po desetiminutovém ošívání zeptal, zda to pro něj má. „Začal mi zase líčit, jak je to strašné, že musí platit a že ho všichni okrádají. On je fakt dítě,“ je uvedeno v přepisu údajného odposlechu.

Myslel David Rath tou „bestií“ volební kampaň? „To se musíte zeptat někoho, kdo byl s Rathem jedna ruka. To, že já jsem mezi tyto lidi nepatřil, jistě dobře víte,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec Milan Urban, bývalý ministr průmyslu a Rathův středočeský rival. „Já žádné odposlechy k dispozici nemám a nepřísluší mi interpretovat slova kohokoliv. Rozhodně však odmítám, že by tato záležitost souvisela s volební kampaní ČSSD ve Středočeském kraji,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš.

Středočeská kampaň ČSSD bude transparentní a bez sponzorů

A toto své tvrzení opírá šéf středočeské demokracie i o to, že v tuto chvíli nemají na úrovni kraje ještě schválený projekt a ani rozpočet na krajskou a senátní volební kampaň. Čekalo se prý na centrální projekt, na který naváže krajský, který se teprve zpracuje. „Předpokládám, že z prostředků strany, které máme k dispozici, uvolníme na kampaň přibližně čtyři a půl milionu korun,“ uvádí Richard Dolejš.

Konečná částka pro krajské volby bude tedy podle něj záležet na schváleném projektu a možnostech rozpočtu. „Žádné sponzorské peníze na kampaň k dispozici nemáme a dle mého názoru je ani nepotřebujeme. Kampaň profinancujeme transparentně z vlastních zdrojů a příspěvků členů,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …