Proč jsou Češi proti církvím. Důvodů je více, píše Katolický týdeník

08.06.2012 13:25

Levicová opozice odmítá vládní podobu navrženého vyrovnání s církvemi mimo jiné s poukazem na to, že se většina občanů staví proti tomuto záměru. Proti tomu opakovaně oponuje např. předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS), která zdůrazňuje, že je třeba občany přesvědčit o správnosti vyrovnání. Do této zjitřené debaty pak vstupuje Katolický týdeník, který hledá kořeny tolikrát zmiňovaného českého ateismu.

Proč jsou Češi proti církvím. Důvodů je více, píše Katolický týdeník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Poslanci se přou o podobu vyrovnání států s církvemi. Obecně lze říci, že poslanci koalice prosazují jak přesun hmotného majetku církví, tak i přesun několika desítek miliard korun, které se mají splácet i s úroky v příštích letech. Levice se naproti tomu proti vyrovnání bouří. Nelíbí se jí především onen finanční přesun. A průzkumy přitom ukazují, že většina občanů církevní restituce odmítá. Za této situace vstupuje do debaty Katolický týdeník, který v úvaze uveřejněné na webu katyd.cz  hledá kořeny, ze kterých vyrůstá údajný český ateismus.

Církve musí vystupovat srozumitelněji

„Politickou scénu v českých zemích ovládaly už před rokem 1918 především liberální a socialistické proudy. Ty ve svém programu využívaly odkazy na naše duchovní dějiny a odvolávaly se v nich na „pokrokové“ tradice, které symbolizovaly zejména příběhy z doby husitství a reformace. Náboženské postavy té doby často ztrácely svůj duchovní význam a stávaly se spíše národními, nebo dokonce politickými symboly. Velké tábory lidu nahrazovaly duchovní poutě. V první polovině 19. století se stáváme zejména v Čechách též svědky ústupu úcty národních světců,“ píše server.

Je přitom třeba mít na paměti, že za Rakouska – Uherska byla katolická církev úzce propojena s vládnoucím rodem Habsburků, což jí v očích českých obyvatel notně škodilo. Další ránu víře zasadila první světová válka. Svou roli sehrála i válka druhá a teprve pak přichází komunisté se svou ideologií, která ovládla naši zemi na příštích čtyřicet let a která vedla k dalšímu vykořenění víry.

Autor k tomu ovšem dodává, že minimálně od 80. let minulého století se lidé začli k víře navracet, ostatně i dnes žije v Česku řada těch, kteří věří, jen říkají, že nemají na mysli konkrétně Boha, ale jakousi vyšší moc. Na závěr svého komentáře autor v Katolickém týdeníku zohledňuje i roli církve samotné, která musí předkládat svá témata srozumitelně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…