Šťastný navrhne zrušení státních maturit. Má podporu poslanců

09.06.2012 5:56

VÍME PRVNÍ Nestranický ministr školství Petr Fiala odvolal Pavla Zeleného ze společnosti Cermat, jež organizuje státní maturity. Vedením Cermatu pověřil výkonného ředitele Jiřího Zíku. Poslanec ODS Boris Šťastný je ale radikálnější. Státní maturity chce úplně zrušit.

Šťastný navrhne zrušení státních maturit. Má podporu poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Rozhodl jsem se, že budu iniciovat zrušení státních maturit, a to bez náhrady. Už se na to nemohu dívat ani den navíc. Ukázalo se, prezident Klaus měl pravdu, když prohlásil, že nevěří úředníkovi ministerstva, který si myslí, že je chytřejší než ředitelé gymnázia. Odvolání šéfa společnosti Cermat nestačí a problém neřeší. Přijde nový ředitel a nesmyslnost a nefunkčnost celého projektu zůstane. Odmítám, aby byli nadále děti a jejich rodiče stresováni a nevratně ovlivňovány osudy lidí státní zlovůlí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Přijetí konceptu státních maturit byl tragický omyl, kterému i já tehdy při projednávání ve sněmovně podlehl. Je třeba přiznat chybu a udělat vše pro její nápravu. Svůj postoj jsem dnes řekl ministru školství Fialovi a probral s některými kolegy z ODS. Zatím nikdo mi neřekl, že se mýlím. Naopak se k iniciativě přidávají,“ dodal Šťastný.

Zrušit státní maturity? Ano, ale obnovit osnovy

Někteří poslanci ODS jsou opravdu ochotni zrušení státních maturit podpořit. Odborník ODS na školství Walter Bartoš ale říká, že to má háček. „Já v principu proti zrušení státních maturit nejsem, ale má to své širší konsekvence. Musel by se obnovit systém osnov. Pokud máme nyní pouze rámcové vzdělávací programy jako pouze velmi volné vymezení toho, co se učí, je potřeba, aby zde byl svorník, který určí požadované znalosti na studenty, a tím jsou právě státní maturity. Čili v případě zrušení státních maturit se musí zrušit učební dokumenty,“ řekl redakci Bartoš.

Návrh Šťastného by získal podporu poslance Jaroslava Plachého. „Já jsem byl proti státním maturitám od počátku, takže v principu jsem ochoten to podpořit a ta myšlenka je mi sympatická. Konkrétní úprava by ale musela zapadat do systému vzdělávání,“ uvedl poslanec.

Státní maturity by rušil i poslanec ODS Tomáš Úlehla: "Ano, protože se ukazuje, že se státními maturitami to byl krok do tmy." S tím souhlasí další poslanec a Úlehlův spolustraník Jan Florian. Podle něj státní maturity evidentně nazafungovaly.

Navíc by zrušil i testování žáků pátých tříd základních škol. "Testování v ZŠ může vtrauma v dětech vyvolat i zbytečné psychické. Vraťme se k odkazu J. A. Komenského, škola hrou," dodal Floriaán. 

Poslanec David Vodrážka proti návrhu není. „Neznám detaily návrhu. Boris Šťastný mi něco naznačoval, ale nemůžu to takhle vypálit od boku. Bylo by třeba to prodiskutovat na klubu a snažit se získat podporu klubu či koaličních poslanců. Nevylučuji, že to podpořím, ale nebylo by seriozní se k tomu blíže vyjádřit hned,“ reagoval Vodrážka.

"Zatím bych nebyl tak ukvapený. Uvidíme, na čem se dohodne pan ministr s vedením Cermatu. Čas na takto radikální řešení ještě nenastal, i když takové řešení nelze vyloučit, pokud nedojde k obnovení důvěryhodnosti celého projektu," řekl redakci poslanec David Šeich.

 

Kritika veřejnosti

Veřejnost – učitelé, studenti i odborníci si stěžují již na maturitní písemky, jejich hodnocení prý nerozumí a nebylo podle jejich názoru objektivní.

Objevily se i školy, které při písemkách podváděly a jejichž studenti odevzdali stejné slohové práce. Cermat už musel řešit také problém s testy z matematiky, které byly příliš těžké a hodnocení se muselo zpětně zmírňovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…