Tohle si Vondra za rámeček nedá. „50 mega“ na externí právníky

10.06.2012 20:34

Žádná krize. Žádné šetření. Žádné problémy. Takový je vzkaz ministra obrany Alexandra Vondry daňovým poplatníkům, ale i všem českým vojákům.

Tohle si Vondra za rámeček nedá. „50 mega“ na externí právníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Za situace, kdy se armáda musí kvůli nedostatku peněz zbavovat letišť, kdy se ruší vojenská cvičení, mají se propouštět vojáci i civilisté z resortu a budou se rušit celé útvary, chce Vondra vydat skoro 50 miliónů korun za nespecifikované právní služby. A to za situace, kdy má jeho resort vlastních právníků dost.

Podobnost jako v kauze Promopro, která napadne každého jako první, je ovšem jen nepřímá. U Promopra totiž Vondrovi proteklo skrz prsty miliónů skoro osmkrát více, skoro 400 milionů. Na druhou stranu je to ale sedmkrát více, než kolik měl mít u sebe jako úplatek poslanec David Rath.

Jak zjistila redakce ParlamentníchListů.cz, na webových stránkách ministerstva obrany se letošního 21. května objevila informace o vyhlášeném výběru na poskytování právních služeb pro potřeby ministerstva obrany České republiky.

Anketa

Měl by A. Vondra rezignovat?

97%
3%
hlasovalo: 2299 lidí


Odhadovaná odměna pro vítězný právní subjekt přitom není vůbec malá: 39 milionů 800 tisíc korun, ovšem bez DPH. Dohromady se tato částka vyšplhá na skoro 50 milionů. To za situace, kdy se šéfovi resortu Vondrovi i podle slov jeho koaličního spojence a správce státní kasy Kalouska rozpadá jeho úřad doslova pod rukama, kdy obrana musí opustit letiště v Přerově, kdy se bez náhrady ruší armádní cvičení, kdy kvůli škrtům v rozpočtu bude muset být vyhozena až pětina vojáků a civilních zaměstnanců resortu.

Právníků je dost, přesto nestačí

Jak už na konci minulého roku zjistily a napsaly ParlamentníListy.cz, na celé věci je paradoxní, že MO zaměstnává podle zdrojů redakce abnormálně velký počet resortních právníků.

„Právníky má každý útvar, obrana má také Úřad státního odborného dozoru, přímo v rámci Vondrova kabinetu je pak kromě sekce legislativní a právní také Úřad dohledu nad akvizicemi. Generální štáb zase má Odbor interního auditu, který ovšem také spadá přímo pod ministra. Generální štáb má Inspektorát AČR, což je obdoba Inspekce ministra obrany, ve kterém jsou také právníci. Tabulky právníků jsou i na každé sekci, včetně těch spadajících pod Náčelníka GŠ, jako je Společné operační centrum či Sekce rozvoje druhů sil - operační sekce,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z Vondrova ministerstva obrany.

Ironií osudu, jak ale ukázal například skandál kolem PPP projektu v ÚVN, kvůli kterému už dokonce padlo na Vondrův resort trestní oznámení, ani tato armáda právníků nedokáže Vondrův úřad ochránit od zbytečných výdajů a průšvihů.

Redakce ParlamentníchListů.cz se otázala Vondrova tiskového odboru, co bude náplní práce takto draze najatých externích právníků a zda to znamená, že jeho vlastní experti na zákony, placení z peněz daňových poplatníků, jsou neschopní, že je třeba na jejich místo najímat externisty.

Bude to levnější, klid

Vondrův mluvčí Jan Pejšek na otázky redakce odpověděl až po urgencích. Podle něj Vondrův úřad zveřejnil předběžné oznámení, že připravuje otevřené řízení na právní služby. „Výsledkem by měla být rámcová smlouva na tři roky s maximálním celkovým limitem ve výši 40 milionů korun (bez DPH - pozn. red.) a maximálním ročním limitem ve výši 15 milionů korun. Předpokládáme ale výrazně nižší plnění,“ dušuje se Pejšek.

Podle Pejška se navíc bude platit jen za služby, které si obrana objedná. „Tendr by měl umožnit využití externích právních služeb ve specifických případech, kdy resort obrany nebude schopen pokrýt tuto potřebu z vlastních kapacit. Například bude-li se jednat o právní problematiku dosud neřešenou, nebo vyžadující znalosti cizího práva. V takovém případě bývá externí spolupráce ku prospěchu věci, příkladem budiž jednání o letounech CASA,“ potvrdil tak Pejšek nepřímo neprofesionalitu vlastních právníků armády.

Kde je hospodárnost?

Podle Pejška má ale většina resortních právníků na starosti pracovně-právní problematiku. „Pak ale nechápu, a ministr obrany by to měl jasně vysvětlit, proč si drží za strašné peníze ze státního rozpočtu tolik úzce specializovaných právníků i na úrovni jednotlivých útvarů, když by úplně stačil jeden centrální právní odbor, který by řešil tyhle věci pro celý resort. Vždyť je to strašně nehospodárné?“ nechápe Pejškovo vyjádření bezpečnostní expert Jan Střelka.

Podle něj by takto otevřeně měl Vondra vystoupit a vysvětlit toto mrhání státními financemi voličům ODS i všem občanům, daňovým poplatníkům, a to vzhledem k jeho dalšímu pokusu pokračovat v politice senátora.

Podezřelé a velmi drahé najímání externích právníků za situace, kdy je plný úřad vlastních, je na české politické scéně už bohužel evergreenem.

Běžná praxe

Stát a politiky za to přitom už ostře kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), kterému tyto velmi rozšířené nešvary najímání externích advokátních kanceláří státními institucemi na místo jejich kmenových právníků velmi vadily nejen z hlediska věcného, ale hlavně s ohledem na dopady do státní kasy.

Jak se třeba ukázalo v případě exministra spravedlnosti Pavla Němce, jedná se totiž vždy o velmi drahý špás. Podle NKÚ by se měli v prvé řadě využívat kmenoví ministerští úředníci. Kritika se podle informací ParlamentníchListů.cz dotkla v minulosti i resortu obrany. Podle Pejška tato kontrola ale prý neodhalila zásadní nedostatky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…