Drábek na důchodce nekašle. Vyškolí tisíce lidí, kteří jim budou pomáhat

11.06.2012 8:01

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v čele s Jaromírem Drábkem hodlá vyškolit tisíce nových profesionálních pečovatelů, kteří by měli ulevit jak seniorům, tak jejich rodinám.

Drábek na důchodce nekašle. Vyškolí tisíce lidí, kteří jim budou pomáhat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Projekt by se měl rozběhnout už během letošního roku. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny. Drábek má v plánu vyškolit až 38 tisíc nových profesionálních asistentů. Populace České republiky je jednou z nejrychleji stárnoucích, už dnes asistenti chybí, je proto nutné situaci řešit.

Ministerstvo prý připravuje další projekty, které mají upravovat péči o stárnoucí Čechy v celé zemi. Jeden z projektů otestuje speciální seniorské ombudsmanky - takzvané komunitní sestry, jiný rozpracovává koncept rehabilitační péče nebo podpory mentálního zdraví.

Cílem: moderní služby

Všechny změny, které ministerstvo chystá, mají směřovat k jednomu cíli. A tím je inovace současného zastaralého systému velkých ústavů, léčeben a domovů důchodců. Snahou je vybudovat moderní síť služeb, které by byly na míru každému uživateli. Potřeby jednotlivých pacientů se totiž liší. Zatímco u pacientů s demencí je domácí péče prakticky nemožná, u lidí po mozkové příhodě je naopak jejich udržení v domácím prostředí velmi vhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…