Duka: Za mylný obraz inkvizice mohou masochistické filmy

11.06.2012 10:43

Pražské arcibiskupství vydalo výtisk čtvrtletníku Salve, který je věnován výhradě tématu inkvizice. Speciální vydání by mělo upřesnit historické znalosti a vykreslit obraz inkvizice tak, jaká skutečně byla.

Duka: Za mylný obraz inkvizice mohou masochistické filmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Dle slov šéfredaktora čtvrtletníku Dominika kardinála Duky je obraz inkvizice spojovaný s řadou mýtů a mylných stereotypů. Salve má odpovídat na to, kde se tyto stereotypy rodí, v učebnicích dějepisu je prý realita popsána vesměs přesně. Duka dospívá k závěru, že mylné představy společnosti vznikají kvůli masochistickým filmům, které chtějí přilákat diváka, a proto upravují realitu. Píší o tom fragmenty.cz.

Inkvizice pracovala jako policie

"Ano, středověk byl opravdu z pohledu dnešního člověka krutý, on ale i život v něm byl mnohem těžší, a to i na tehdejších neútulných hradech. Je pochopitelné, že filmaři ho používají pro návštěvnost, ale co je na filmech o inkvizici podpásové je to, že není podtrženo, že inkvizice pouze pracovala na principu policie, po vyšetření zločinu předala hříšníka světským soudům a ty jednaly podle tehdejších předpisů. Tedy mučením se snažily vynutit přiznání a pak vynášely tresty dle tehdejšho středověkého práva. Inkvizice nebyla při těchto výsleších přítomna. Režimy, které se snažily nalézt alespoň něco k očernění katolické církve, tyto filmy vítaly a povedlo se díky nim vyvolat dojem, že církev byla neskutečně krutá. U nás napáchal obrovskou paseku např. film Kladivo na čarodejnice," ospravedlňuje inkviziční praktiky kardinál Duka.

U příležitosti vydání speciálního čísla byl uspořádán také seminář v pražském sídle dominikánů, kterého se účastnil mimo jiné také vedoucí odboru boje s extrémismem Michal Mazel. Ten byl pozván proto, aby naznačil paralely mezi inkvizičními procesy a stíháním extrémistů. Jeho kolegové provádějí zásahy proti těm, kteří sympatizují nebo přímo páchají extrémismus. To vše prý probíhá na podobných principech, jako pracovala inkvizice. Jen doba a důvody pro zatčení jsou jiné a také tresty odpovídají humanitě 21. století.

Pravdivé informace nikoho nezajímají

 

Fragmenty.cz dále píší, že po otevření archivů jsou informace o inkvizici přístupné. Katolická církev nebránila studovat tyto materiály, prý o ně nebyl mezi historiky zájem. Při jejich studiu měl kardinál Duka zjistit, že hrdelních procesů bylo podstatně méně, než se tvrdí. Počty procesů nesouhlasí s počty popravených. Například ve Španělsku bylo odsouzených k smrti ve skutečnosti jen půl procenta z počtu, který se běžně uvádí. Inkvizice podle kardinála nebyla tvrdší než civilní soudy. Je prý potřeba nevidět ve středověké inkvizici dábla, který strašil lidstvo.

Paralely s bojem proti extrémismu

"Snahou mocenského aparátu bylo vyrovnat se se společenským strachem. Šířením nenávisti proti společenstvím, které popírají základní hodnoty.  Inkvizice měla v tomto dvojí roli - praktickou ochranu společnosti a prevenci. Byla policejním nástrojem společnosti. Hledala ideové zdroje, které by mohly společnost ohrozit. Stále se pohybovala v symbioze církev-stát. V rovině střetu mezi církví a státem. Pro současnou společnost je inkvizice těžko pochopitelná, leč současný stát používá v boji s tzv. extrémismem podobné nástroje. Můžeme říci, že v 18. století dochází k zániku propojení duchovní a sekulární sféry. Inkvizice není instituce, s níž církev začínala. Církev začínala jako disidenské hnutí. Její ideová struktura odmítala tehdejší systém," uzavřel kardinál.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…