Veliké překvapení: Souvislost mezi kauzou Davida Ratha a kauzou Pandur

11.06.2012 23:25

Jméno korunního svědka v případu kauzy související s nákupem transportérů Pandur, který vypovídal pod zárukou utajení, se loni v květnu objevilo v MF Dnes a v Právu. Uniklo zřejmě přes náměstka Nejvyššího státního zastupitelství.

Veliké překvapení: Souvislost mezi kauzou Davida Ratha a kauzou Pandur
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Korunním svědkem v kauze byl bývalý manažer rakouské zbrojovky Steyr Stephan Szücse, který vypustil informaci, že si lobbista Marek Dalík řekl o úplatek ve výši 18 milionů eur. Poté, co jméno klíčového svědka uniklo do médií, začalo pátrání po tom, kdo informaci vynesl. Podle týdeníku Euro byl oním "práskačem" náměstek Nejvyššího státního zastupitelství Igor Stříž. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ale případ odložili a Stříže ani nikdo nevyslýchal.

Jméno Igora Stříže se objevilo v poslední době v souvislosti s kauzou Davida Ratha. Byl to právě náměstek nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana Stříž, kdo přijal podání od soukromého detektiva Libora Gregora. Na základě tohoto podání, které pojednávalo o podezření při plánované přestavbě buštěhradského zámku, se celá kauza rozjela. Poslanec Rath ve svém sněmovním projevu poukazoval, že je krajně nestandardní, aby podání trestního oznámení přijímal sám náměstek nejvyššího státního zástupce.

Stříž ve včerejším diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásil, že takový postup není standardní, ale zároveň ani úplně mimořádný. Pokud prý někdo přinese trestní oznámení na NSZ, tak je buď odkázán na příslušné státní zastupitelství, nebo je s ním podání sepsáno přímo na NSZ. Vždy prý záleží na tom, jak podání na nejvyšším státním zastupitelství vyhodnotí.

Stříž popírá nařčení

Obrat ve vyšetřování úniku v kauze Pandur nastal 25. června. Josef Šamalík z jihomoravské hospodářské kriminálky sepsal úřední záznam, kde se odvolává na informace svých detektivů. "Za zveřejněním jména utajovaného svědka má stát státní zástupce Igor Stříž z Nejvyššího státního zastupitelství. Ten jméno utajovaného svědka sice přímo nezveřejnil, ale údajně vynesl novinářům obsah svědeckých výpovědí. Když byl znám jejich obsah, kde je popisováno, že na schůzce byli konkrétní lidé, tak vylučovací metodou po krátkém šetření novináři rychle zjistili, kdo byl utajovaný svědek. Údajně se nejedná o první případ takto zveřejněných informací ze strany JUDr. Stříže," řekl Šamalík.

Stříž ale odmítá, že by informace unikly jeho přičiněním. "O tom záznamu vím, protože procházel Nejvyšším státním zastupitelstvím. Tak, jak nám byl doručen policejním prezidentem, jsme jej přeposlali dozorovému státnímu zástupci. Argumentovali tím, že to mají z operativních informací. Nenapadá mě, jak by se ale mohli k někomu dostat, když u nás ty podklady, v době, kdy ta věc byla uveřejněna, vůbec nebyly. Ale nechci se k tomu vyjadřovat. Postoupil jsem to dozorovému státnímu zástupci, ať koná," konstatoval Stříž. Jeho výrok je ale v rozporu s tím, co zjistil týdeník Euro. Podle jeho zjištění byla kopie spisu doručena na zastupitelství několik dní před zveřejněním Szücsova výslechu.

Informace unikly i z inspekce

Šamalík předal 11. srpna loňského roku dva úřední záznamy také policejní inspekci. Informace o této záležitosti unikly ale i z inspekce samotné. "Mohu potvrdit to, že prověřujeme únik písemnosti z Inspekce Policie České republiky - jsme ve fázi prověřování," uvedla mluvčí Radka Sandorová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…