Papež mi za církevní restituce žmoulal ruku dvě minuty, odhalil exministr TOP 09

11.06.2012 16:11

Poslanec a exministr kultury Jiří Besser v majetkovém přiznání kdysi zatajil podíl v americké firmě a byt na Floridě. A to jej stálo křeslo ministra. Kdo ale za oním odstřelem jeho osoby stál? Podle zpovědi Bessera pro časopis Týden to prý byl jeho kolega Stanislav Polčák. Ten se prý v době, kdy byl Besser ve Vatikánu, nevhodně rozhovořil v pořadu Události, komentáře.

Papež mi za církevní restituce žmoulal ruku dvě minuty, odhalil exministr TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

Proč ale vlastně TOP 09 svého ministra nakonec odstřelila? „Jeden den jsem se s kolegy domluvil, že jsem všechno schopen vysvětlit a že tak udělám hned po návratu ze služební cesty. A den na to mi v římské opeře na Macbethovi málem shořel telefon v kapse, jak mi volali kamarádi, že mě v Událostech, komentářích můj kolega Stanislav Polčák odstřelil,“ řekl Besser v rozhovoru pro časopis Týden.

Navíc se prý celá věc odehrála během jeho návštěvy Vatikánu. Nikdo si ale předtím nevyslechnul jeho vysvětlení a proto se prý dodnes cítí být poškozený.

„Jedna z posledních zpráv byla paradoxně od samotného Stani. Psal mi, že se mě fakt snažil bránit, ale že už to opravdu nešlo. Operu jsme nedokoukali a začal jsem zjišťovat, co se stalo. Šlo mi hlavou - jak je to možný, to přece nemohli udělat. Druhý den jsme šli na audienci k papeži. A v tu chvíli jsem se rozhodl, že napíšu rezignaci,“ popsal dále celou situaci Besser.

Ani Kalousek se Schwarzenbergem mu prý před odjezdem do Vatikánu neřekli, že bude muset své ministerské křeslo opustit. „Na rozdíl od těch, co říkají tuhle lež, jsem u toho jednání byl. Seděl tam Petr Gazdík, Mirek Kalousek a Karel Schwarzenberg a jednoznačně se dohodlo, jakým způsobem budu postupovat. Tedy že v pondělí vydám prohlášení bez otázek a další pondělí přinesu na celostátní sněm všechny podklady a vše vysvětlím. S tím jsem odjel,“ popsal dále běh několika pro něj důležitých dní.

Ať vyvodí odpovědnost frajeři, co neohlídali státní peníze

Je si však prý vědom toho, že zákon porušil. „Ano, zákon jsem opravdu porušil. Nevyplnil jsem správně majetkové přiznání. Na druhou stranu v parlamentu sedí frajeři, kteří neohlídali státní peníze. Mají plnou hubu keců, tak ať tu politickou odpovědnost vyvodí také. A dokud ji nevyvodí, cítím se poškozený,“ uvedl dále exministr. Dodnes však soudí, že jej měli kolegové podržet.

„Myslím si, že v takových pozicích by měli být lidé mnohem silnější, oni jsou ale mladí. Dneska s nimi normálně funguji, ale jistá pachuť tam je. Měli mne podržet,“ vypověděl dále.

Besser se pak také vyjádřil i k samotným církevním restitucím. Podle něj ale ekonomická výhodnost nebude nikoho zajímat, bude se to politizovat.

„Na ty sumy přišli naši předchůdci v roce 2007, kdy to poprvé procházelo parlamentem… Když jsme tento návrh dostali na stůl, shodli jsme se, že aby bylo vůbec možné dojít k nějakému cíli v tomto volebním období, musíme pracovat s tím, co je k dispozici,“ uvedl a k výtce, že vláda dosud neudělala jasný výčet majetku, dodal: „Kdybychom udělali výčtový zákon, byl by to naprostý nesmysl. Muselo by se udělat kompletní zaměření pozemků, o kterých stát ví, že je sebral, a odnést to církvím s tím: o tohle požádejte. Kdo by ale platil ta zaměření? No stát, šlo by o další a opravdu nemalé náklady navíc.“

Na otázku, zda mu jsou církevní hodnostáři vděční, že za církevní restituce bojoval, odvětil: "Papež mi žmoulal ruku dvě minuty. Už mě kvůli tomu odháněla jeho ochranka."

Prodali jsme dům a vzali si hypotéku

Co se týče jeho osobního majetku, tak týdeník zajímalo, kde Besser vzal peníze na vilu v Berouně v ceně devíti miliónů korun.

„Plné vysvětlení je v mém majetkovém přiznání z ledna 2012. K tomu jsem ještě rok a půl ministroval a prvních šest měsíců jsem navíc bral i plat starosty. Půl roku jsem tedy pobíral 170 tisíc měsíčně. Navíc jsme s Blankou (manželka Blanka Besserová, dříve Kosinová, pracuje jako policejní ombudsmanka) prodali dům v Krči a vzali si čtyřmiliónovou hypotéku. V pětapadesáti letech mám také nějaké úspory na účtu,“ vysvětlil k tomu Besser.

Jako dlouholetý starosta Berouna se Besser také potkával s Davidem Rathem. „Potkali jsme se týden před jeho zatčením ve sněmovně a on povídá: ´Já jsem vám říkal, že na ty restituce dojedete, je vás škoda. Myslel jsem, že už jim sem nebudete ani chodit zvedat ruce po tom, co s vámi udělali.´ Já na to opáčil: ´Hejtmane, to musíte být trošku nad věcí.´ A za týden…,“ zmínil Besser.

Na druhou stranu přitakal, že některé obce opravdu Rath tak zvaně tahal za fusekli. Starostům třeba říkal, aby za ním přijeli a pak tam nebyl. „Nám ale neškodil. Často ani nemohl. Měli jsme opravdu bezvadný tým na evropské dotace, a tak mu zkrátka nezbývalo, než nám to razítko dát. Když se měla podepsat smlouva, řekl jsem mu: ´Přijeďte, tady vás vyfotí.´ Na to slyšel a byl milý.“

Už si to vyříkali....

K rezignaci Bessera pak oba dva zmiňovaní poslanci – tedy jak Polčák, tak i Besser - pro ParlamentníListy.cz reagovali tak, že si už celou věc vyříkali.

„My jsme si to už vyříkali, Ale mrzí mne, že pan exministr neviděl celý pořad Události, komentáře. Já jsem ho vždy velmi vytrvale hájil, ale pokud se mne někdo v tom pořadu tázal a tlačil mne k přímé odpovědi, tak jsem v dané situaci řekl jen svůj osobní názor, tedy aby rezignoval,“ řekl nejprve ParlamentnímListům.cz Polčák. Trvá si však na tom, že on není rozhodně strůjcem nějakých spikleneckých teorií.

„Já jsem pana exministra ´nezařízl´. Takovéhle spiklenecké teorie - kdo za tím stojí - to já rozhodně šířit nebudu, neboť to je úplně zbytečné. Že by ale šel ten tlak přímo ode mne? To vysvětlení médií je dodneška značně posunuté,“ řekl dále Polčák a vysvětlil, že mu není známo, jak schůzka před Besserovým odjezdem do Vatikánu probíhala. „Já určitě k tomu nemám co říct, neboť jsem se té schůzky neúčastnil. Vím pouze, že to osobně řešil předseda Schwarzenberg,“ dodal Polčák.

Sám Besser pak byl mnohem stručnější. „Já ale v tom rozhovoru také tvrdím, že už jsem si to s panem Polčákem a i jinými vyříkal. Je tam ale trochu pachuť. Kdo si to přečte, tak tomu rozumí. Kdo to ale nechce chápat… Já jsem dal rozhovor časopisu Týden a nebudu to již dál rozvádět. Takže se omlouvám,“ řekl ParlamentnímListům.cz Besser a rozhovor ukončil.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík pak pro ParlamentníListy.cz zmínil, že chápe Jiřího Bessera, že se cítí být tak trochu podveden, navíc v době, kdy se dějí takové kauzy, že se jeho přestupek na první pohled nezdá být tak závažný.

„To, že nedodal do daňového přiznání veškerý svůj majetek a že spolupracoval s panem Pavlem Hráchem, který byl odsouzen za korupci, to se zdá samozřejmě proti různým a větším kauzám jako malichernost. My Statostové  - a myslím, že i TOP 09 - máme však na své ministry poměrně přísné požadavky,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Gazdík s tím, že byla dlouhodobě situace kolem Bessera tehdy neobhajitelná a neudržitelná. „Proto z tohoto pohledu jeho rozhodnutí o rezignaci považuji i dnes za správné,“ vysvětlil Gazdík.

Ke schůzce před odjezdem Bessera do Vatikánu  pak šéf poslanecké frakce TOP 09 a Starostové poznamenal: „Ano, tam jsme se skutečně dohodli, jakým způsobem budeme postupovat. Ale Jiří Besser na tom jednání na druhou stranu říkal, že nelpí na své funkci. Myslím, že to jednání probíhalo v sobotu večer a on to mohl vysvětlit i onu sobotu večer. Ale během pondělka a úterka se objevily další informace o panu Hráchovi, o tom, že již byl odsouzen podruhé a o tom, kdo to je, jakým způsobem podniká, a to prostě pro ministra vlády boje proti korupci už v té chvíli bylo těžce obhajitelné,“ dodal Gazdík.

„Já mám Jiřího Bessera rád, ale jako předseda přece nebudu hájit něco, co je a bylo proti mému vědomí a svědomí,“ uzavřel Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …