Ringo Čech: Vraťte církvi majetek teď. Na krizi se může vys*at

15.06.2012 6:21

JINÝMA OČIMA Vlasta Parkanová není zlodějka, to je poctivá ženská, hájí exministryni obrany svérázný František Ringo Čech. Pro ParlamentníListy.cz ovšem přiznává, že zodpovědnost politička měla a měla by být také vydána k trestnímu stíhání. V současném sporu o církevní restituce se umělec kloní na stranu vlády. Platit se mu prý nechce, ale ten majetek se vrátit musí.

Ringo Čech: Vraťte církvi majetek teď. Na krizi se může vys*at
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Policie doručila do Poslanecké sněmovny žádost o vydání současné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Jako ministryně prý měla Parkanová stát připravit o bezmála tři čtvrtě miliardy korun při předraženém nákupu letounů CASA.

Není to zlodějka, tvrdí Čech

Že se Parkanová brání, je nasnadě. Má prý čisté svědomí a o nákupu tehdy rozhodovala celá vláda. Z toho důvodu ji domovská TOP 09 odmítá trestnímu stíhání vydat.

Jako člověka jí hájí i František Rigo Čech. „Člověk se samozřejmě může mýlit, ale já si myslím, že ona v žádném případě zlodějka není. Já si myslím, že to je poctivá ženská. Jsem o tom přesvědčený,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Největší problém vidím v těch, co to připravují – v náměstcích, kteří pak zůstanou ve stínu,“ dodal.

Věřila těm, na které měla vzít karabáč

„Ona není typ zloděje, byť peníze potřebuje každej. Ona podle mě důvěřovala lidem, na které měla vzít karabáč,“ myslí si Čech. Připouští ale, že zodpovědnost má. Opozice má pravdu, že za resort nese zodpovědnost každý jeden ministr. To tak v případě paní Parkanové bohužel je,“ konstatoval umělec.

SLEDUJEME kauzu kolem nákupu letounů CASA

Podle něj by Parkanovou měla Poslanecká sněmovna ke stíhání vydat. „Bude vydaná. Musí být vydaná. Každej by měl být vydán! Co to je za móresy nevydat? Všichni občané jsou si před zákonem rovni. I poslanci,“ má Čech jasno.

Rath? Jestli se neoběsí...

Obratem ale dodává: „V tom případě také škoda, že tu zodpovědnost nenese i Pavel Bém. Že na něj se jaksi zapomíná. Novináři by na to měli neustále upozorňovat. Vždyť to je na vás bouda! I kauza Rath čekala na příhodnou chvíli, aby přikryla Béma pod deku. Vždyť vytunelování a ožebračování Prahy, to je přeci problém, než že si hlupák nese peníze v krabici,“ myslí si František Ringo Čech.

Když už zmínil Davida Ratha, má někdejší politik svou teorii. „Já si myslím, že Rath nám ještě něco poví. On není zvyklej být ve vězení. Já mám pocit, že jestli se neoběsí v cele, a to myslím vážně tuhle poznámku, tak určitě si zavolá prokurátora a něco z něj ještě vypadne. Uvidíte, že jo,“ ujišťuje Čech.

Současného politického dění má už prý plné zuby. „Když už se o tom bavíme, jak to, že třeba nesedí Josef Dobeš, pan exministr školství? Vezměte si státní maturity, co to stálo. Jak může experimetovat na účet občanů? On jako zodpovědný ministr. To jsou hospodáři, ať jdou do pr... Já se vždycky u toho tak rozčílím,“ omlouvá se Čech za odbočku.

Církevní majetek by se měl vrátit

Na dotaz ParlamentníchListů.cz pak okomentoval dění v Poslanecké sněmovně, kde se momentálně bojuje o církevní restituce, které se snaží blokovat opoziční sociální demokracie, KSČM a dílem i strana Věci veřejné.

„Já jako exposlanec a politik jsem se snažil být co nejprospěšnější vlasti, pokud nějaká existuje. A ujišťuji vás, že nerad dávám ze státního. To je můj osobní zvyk, já jsem dobrej hospodář. Myslím si, že ani tahle vláda nechtěla platit, ale jestli dospěla k tomu, že se zaplatit má, pak jsem přesvědčený, že z požadavků církve toho bylo spoustu staženo,“ domnívá se Čech.

Vše k tématu miliardy pro církve

Jasně, že se platit nechce

„Já myslím, že to, k čemu se došlo, je kompromis, akorát si ti noví blbečkové ve sněmovně nepamatují, že co bylo jednou zcizeno, to by se mělo vrátit. Moje žena měla dům v Klatovech, který patřil rodině dvě stě let. A soudili se s ní čtrnáct let, než jí vydali dům, který je její,“ uvádí příklad.

„Zkrátka, co je císařovo císaři a co je božího Bohu. Já bych v tomhle té vládě, která to s církví sjednala, důvěřoval. Ale podotýkám, že platit by se mi to také nechtělo. A takové to, že by se vyplácení mělo odložit až po krizi? Na krizi se může církev s prominutím vys*at. To je, jako byste okradenému člověku říkali, je krize, teď se ti nic nevrátí. Tady jde o to, vyrovnat se s křivdami minulosti. Takže si myslím, že platit by se mělo, ať to koho těší nebo ne,“ uzavřel František Ringo Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …