Lidé v Dolních Vilémovicích uctili hrdinství svého rodáka Jana Kubiše

16.06.2012 20:45

Jan Kubiš byl členem legendárního výsadku Anthropoid. Se svým spolubojovníkem Jozefem Gabčíkem provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Lidé v Dolních Vilémovicích uctili hrdinství svého rodáka Jana Kubiše
Foto: Irena Ševelová
Popisek: Členové Konzervativní strany v Brně u památníku obětem komunismu

Přesně před 70 lety, 18. června 1942, byl Kubiš při mohutném útoku oddílů SS a gestapa smrtelně zraněn v prostoru pražského kostela svatého Cyrila a Metoděje. Zde se ukrýval s dalšími výsadkáři. Nacisté se pak otřesným způsobem pomstili Kubišově rodině a příbuzným.
 
Vzpomínková akce začala u Kubišova rodného domu a stovky lidí pak v průvodu přešly k pomníku obětem světových válek.
 
Před obecním úřadem si lidé mohli prohlédnout i ukázku dobového tábora exilové Československé armády v Británii. "Jan Kubiš má nezastupitelné místo v naší moderní historii," prohlásila starostka Jitka Boučková.
 
Po atentátu odvleklo Gestapo 37 Kubišových příbuzných a nejbližší členové rodiny byli popraveni.
 
Obec se v domě něm teď chystá vybudovat muzeum. Starostka věří, že by se mohl památník otevřít příští rok, na který připadne 100. výročí Kubišova narození. To ovšem závisí i na tom, zda se obci se 400 obyvateli podaří dát dohromady potřebné čtyři miliony korun. Do veřejné sbírky zatím lidé věnovali přes 900 tisíc korun.
 
Jan Kubiš se v Dolních Vilémovicích narodil 24. června 1913. Za druhé světové války se stal v Británii členem slavné výsadkové skupiny Anthropoid, která byla připravována na vysazení v protektorátu.
 
27. května 1942 Jan Kubiš společně podílel s parašutistou Jozefem Gabčíkem provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora. Na jeho vůz hodil Kubiš granát, který Heydricha těžce zranil. Šlo o největší protinacistický čin odboje v Evropě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…