Kuloáry ČSSD se bouří: Ostře proti Michalu Haškovi

17.06.2012 9:32

S klidem v obličeji a s ostrým tónem v hlase přednesl 1. místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek v sobotu svůj projev na konferenci v Hradci Králové. Potleskem oceněná slova však měla dohru v zákulisí, kde se několik hodin pohybovali také reportéři ParlamentníchListů.cz.

Kuloáry ČSSD se bouří: Ostře proti Michalu Haškovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Naše redakce hovořila přibližně s dvacítkou vysoce postavených regionálních mužů nejsilnější levicové partaje. Jejich reakce, ačkoli nepocházely od jednoho stolu, však zněly jako přes kopírák.

David Rath byla chyba, velká chyba, ovšem postoj Michala Haška je ještě horší. Na tom se nezávisle na sobě shodli straníci od severní Moravy po západní Čechy.

"Je to jednoduché, my, jako obyčejní členové strany, kteří nejsme v jejím vedení, zkrátka požadujeme, aby ti, kdo tam sedí, zastávali jednoznačné stanovisko. Místo toho slyším jediné, expředsedu Paroubka, který hovoří jako by za nás," rozčiloval se zástupce Moravy, který si nepřál být jmenován. "Nechci nikoho hanit, my si toto vyříkáme sami a ne přes média," doplnil.

Kraje - oázy prosperity?

Ostatní výtky zněly podobně. Ani Michal Hašek, ale ani Bohuslav Sobotka nebyli schopní zaujmout jasné stanovisko ke kauze Davida Ratha a čelit ostré kritice, která z řad pravice míří do oranžových krajů.

"Předseda ČSSD vylíčil kraje jako oázy prosperity ve srovnání s ničemnou vládou, která bourá sociální stát. Sociální demokraté prý kraje nezadlužili, splnili svoje sliby z roku 2008 a úspěšně čerpali evropské prostředky. Pravda, toto hodnocení bylo vyřčeno před událostmi ve Středočeském kraji. Ale i tak patří tento barvotiskový až kýčovitý obrázek spíše do říše fantasy, než do reality. Pojďme se podívat, jak je to ve skutečnosti," uvedl v sobotu na ideové konferenci ODS premiér Petr Nečas (více ZDE).

Konej, nebo rezignuj

Anketa

Hájí Michal Hašek hejtmany a ČSSD?

28%
72%
hlasovalo: 1176 lidí
"Nějaká komunikace proběhnula, ale zatím s tím spokojení nejsme," řekl ParlamentnímListům.cz zástupce sociální demokracie z jižních Čech, jenž hovořil pouze pod podmínkou zachování anonymity. "Pan předseda Hašek má nyní jistě mnoho soukromých problémů, ale buďto potáhneme za jeden provaz a on bude lídr, nebo ať tam nesedí," doplnil. Narážka na soukromí Michala Haška spočívá v informaci, kterou sám hejtman Jihomoravského kraje prozradil před několika desítkami hodin.

Rozvod (detaily ZDE).

"Rodinu a manželství jsem vždy považoval za tu část mého života, která s výkonem politické a veřejné funkce přímo nesouvisí. Nicméně i v soukromí mohou nastat situace, o nichž považuji za správné veřejnost informovat," uvedl Hašek s tím, že "rozpad manželství je mimořádně nepříjemnou a smutnou událostí v životě každé rodiny, a proto bych chtěl požádat všechna média, pokud hodlají o této změně v mém osobním životě a životě mých blízkých informovat, o věcný a korektní přístup, zvláště pak s ohledem na naši dceru."

"Je mi tohoto líto, ano, ale to nic nemění na faktu, že Ratha zatknuli před víc jak měsícem a rozvod je starý jak dlouho? Tři dny?" rozčiloval se oranžový senátor, s nímž ParlamentníListy.cz taktéž diskutovaly. Ani on nechtěl zmiňovat své jméno. "Slyšel jsem to snad u každého stolu, tlak na něho je veliký a co vím, tak si to Michal vyslechnul a odjel řešit rodinné problémy," vysvětlil zástupce ČSSD v horní komoře parlamentu.

Podle informací naší redakce je jen otázkou času, kdy někdo z Asociace krajů vyzve Michala Haška k razantním krokům, případně k jeho rezignaci.

"Mluví se o všem, je to předčasné," slyšely ale ParlamentníListy.cz opakovaně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…