Pehe: Korupce má dvě strany. Je dobře, že s Rathem sebrali i podnikatele

18.06.2012 10:46

Kauza Davida Ratha bude podle politologa Jiřího Pehe významným testem české demokracie. Pozitivem je podle něj zejména fakt, že jsou postihovány obě strany korupce - jak politici, tak uplácející podnikatelé. To prý může působit výchovně i na ostatní podnikatele.

Pehe: Korupce má dvě strany. Je dobře, že s Rathem sebrali i podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Rozsáhlá systémová korupce, která v České republice panuje, by totiž nebyla možná, kdyby úplatky někdo neposkytoval,“ píše Pehe na svém blogu na Aktuálně.cz. Ačkoliv se podnikatelé vždy budou vymlouvat, že „takový je systém“, musí být zřejmé, že trestné je kromě přijímání úplatků také jejich dávání. „Musí přitom porušit celou řadu dalších právních předpisů, včetně daňových, protože milióny korun nemohou za normálních okolností jen tak „obejít“ účetnictví firmy,“ upozorňuje.

Je prý nepochybné, že větší díl viny za korupční prostředí leží na straně těch, kteří zneužívali svého veřejného postavení. Kdyby ale firmy účast na korupčních zakázkách odmítaly a upozorňovaly na ní, nemohla by naší společností prorůst takovým způsobem.

Zatčení „velké ryby“ z prostředí politiky by podle politologa mohlo být důležité i k tomu, aby se nashromážděné informace využily k rozkrytí dalších korupčních případů.

„Potíž je v tom, že mezi firmami, jejichž jména média v souvislosti s dalšími podivnými „losovačkami“ ve Středočeském kraji zmiňují, jsou i skutečně velcí hráči na českém trhu, kteří vyhrávají tendry nejen na krajské, ale i celostátní úrovni. Bude mít justice dostatečnou podporu vládní koalice, a politiků obecně, aby se do vyšetřování takových hráčů pustila?“, obává se Pehe.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…