Kam s žalobkyní Bradáčovou. Může jí kauza Rath katapultovat výš?

18.06.2012 17:00

Lenka Bradáčová chce stoupat v hierarchii žalobců. Její kariérní ambice a hra na různé strany ji po případu Davida Ratha mohou sice katapultovat výš, anebo jí zlomit vaz. Kariérou Bradáčové se zabývá článek v týdeníku Euro pod názvem Štěstí naproti.

Kam s žalobkyní Bradáčovou. Může jí kauza Rath katapultovat výš?
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Ambiciózní náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a prezidentka Unie státních zástupců podle týdeníku Euro může mířit výš a to třeba například na místo vrchního státního žalobce v Praze. Jako důvod se uvádí, že si udělala dobré jméno v souvislosti s kauzou Davida Ratha. Sešup dolů by pak Bradáčovou očekával jen v případě, když by kauza Rath skončila blamáží.

Do karet Bradáčové hraje fakt, že ji má v oblibě již delší dobu jak ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tak například i policisté. Euro popisuje, kterak Bradáčová policistům v téměř ve všech případech vychází vstříc - ať se to týká nasazení odposlechů, či domovních prohlídek.

Cesta nahoru podle Eura může Bradáčovou čekat již brzy a to vzhledem k tomu, že Nejvyšší správní soud rozhodl, že místo nejvyššího státního zástupce bude muset opustit Vlastimil Rampula.

Za dva roky  dosáhla na post druhé nejmocnější žalobkyně

„Energická a nesmírně pracovitá žalobkyně měla start takřka raketový. Státní zástupkyní se stala v roce 2001 v Litoměřicích, za pouhé dva roky už dosáhla na post druhé nejmocnější žalobkyně v celém Ústeckém kraji,“ píše Euro.

Prý také brzy pochopila, že cesta vzhůru vede přes dobré kontakty v politice. Přitom jí nahrával fakt, že pozdějšímu ministrovi Pospíšilovi dělala právní analýzy již v době, kdy ještě byl poslancem. Po roce 2006 se pak stala přímo jeho poradkyní a to pro oblast státních zastupitelství.

Na kordy s Topolánkem a posléze i s Nečasem

Pospíši lse ale snažil Bradáčovou dosadit do křesla vrchní státní žalobkyně již v době, kdy byl premiérem Mirek Topolánek. To se mu však nepodařilo a to hlavně proto, že Bradáčová tehdy hojně kritizovala nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou.

Do karet ji pak hrála i pozice, kterou si vybudovala u tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. „Díky kontaktům na Paroubkova tehdejšího poradce pro oblast justice Jiřího Vyvadila se vydala přes protesty další vlivné persony v ČSSD Petra Dimuna do Lidového domu a stala se možnou kandidátkou na post nejvyšší státní zástupkyně. Pochopitelně za předpokladu, že by socialisté vyhráli volby,“ uvádí k tomu Euro. Jenže Paroubek volby sice vyhrál, ale vládu nakonec nesastavil.

Bradáčová si však i přesto nakonec své "selhání" s Paroubkem u Pospíšila vyžehlila. Ten ji později podruhé prosazoval do funkce vrchní státní zástupkyně. Jenže to se naopak „zasekl“ premiér Petr Nečas.

Jak se Nečas rozhodne nyní?

„Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z minulého týdne a opětovném odstranění Rampuly je nicméně místo opět volné. A mezi kandidáty zase figuruje ústecká žalobkyně. Otázkou je, jak se zachová Petr Nečas tentokrát,“ dodává k tomu Euro.

Týdeník ovšem na druhou stranu spekuluje i o tom, že by se Bradáčová mohla stát šéfkou jakéhosi nového superúřadu státních zástupců pro boj s korupcí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …