Insider: Šťáva je stále aktivní v Diag Human. Věděli jsme to ale i my

19.06.2012 14:11

Jako pravdivé se ukázalo tvrzení ParlamentníchListů.cz v sérii hned několika článků o kauze Diag Human z loňska, ale i letošního roku. O co jde? Josef Šťáva totiž stále v Diag Human figuruje, ačkoliv loni měl své angažmá v této firmě ukončit. Nyní to tvrdí i deníkInsider. Ten má prý k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že se Šťáva aktivně angažoval v Diagu ještě dlouho po tom, co se údajně všech vazeb na firmu zbavil.

Insider: Šťáva je stále aktivní v Diag Human. Věděli jsme to ale i my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Někdejší podnikatel s krevní plazmou Josef Šťáva stále figuruje ve firmě Diag Human, ačkoliv loni měl své angažmá ve firmě ukončit. To je zpráva, kterou dnes zveřejnil webový deník Insider.

Ten má pro potvrzení zprávy k dispozici dokonce hned několik dokumentů z obchodního rejstříku v Lichtenštejnsku, kde společnost oficiálně sídlí. V těchto papírech se pak uvádí, že je skutečně Šťáva šéfem správní rady Diag Human.

„Pan Josef Šťáva se stal prezidentem správní rady s podpisovým právem," píše se například v dokumentu z 21. prosince 2011.

Jenže i ParlamentníListy.cz několikrát v minulosti tento fakt zmiňovaly. Naposledy jsme tuto informaci připomenuli v době, kdy začal mít se zákony problém tehdejší předseda představenstva  Diag Human SE Michael Balboa. Ten totiž byl loni v prosinci v USA obviněn z podvodu a spiknutí a následně na něj byla kvůli šetření uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

Aram Global měl odkoupit část firmy

„Balboa figuruje ve firmě Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale definuje jako poradenská a manažerská. Aram Global měl loni na konci května (loňského roku – pozn. red.) odkoupit část anebo celou firmu Diag Human od Josefa Šťávy. Zda tomu tak bylo, to ale zcela zřejmé není. Podle výpisu z obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví k  21. 6. 2011 byl však Michael Balboa veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE a členy představenstva pak byli Josef Šťáva a právník Wolfgang Rabanser. Podle nejčerstvějšího vyjádření Diagu ale Aram Global již prý odstoupil ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human,“ napsaly pak ParlamentníListy letos v únoru.

Insider k tomu pak dnes přidal čerstvější informaci, že o listinách, podle nichž je Šťáva šéfem správní rady, ví i zástupci resortu zdravotnictví. Česká republika se totiž s firmou pře o miliardy korun, jež požaduje Diag Human jako odškodnění na základě verdiktu Konečného rozhodčího nálezu. Jde přitom o několik let vedený spor formou rozhodčího řízení ad hoc.

"Lze z toho usuzovat, že Šťávův vliv na firmu je dál velký," prohlásil pro Insider ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kdo je nyní většinovým vlastníkem?

Webový deník navíc také dospěl k závěru, že v současné době nelze ale prověřit to, kdo je nyní vlastníkem Diagu. Firma má totiž akcie na majitele, a vlastníci jsou tak oficiálně anonymní. Komu ale současný Diag Human patří, neví ani samo ministerstvo.

„To opravdu nevíme. Kdybychom to chtěli zjistit, museli bychom si najmout detektivní kancelář," poznamenal k tomu právník Kotris pro ParlamentníListy.cz s tím, že ale angažmá Štávy je de facto půl roku stará informace.

Právní kancelář Jana Kalvody, která dlouhodobě zastupuje Diag Human, ale letos v únoru na zatčení Michaela Balboy reagovala pro ParlamentníListy.cz způsobem, jenž zároveň vysvětluje, kdo již ve firmě nefiguruje.

„Společnost ARAM Global se již počátkem prosince loňského roku omluvila společnosti Diag Human za jistě politováníhodné selhání jednoho ze svých zaměstnanců, pana Balboy. Jejich dnes už bývalý zaměstnanec je ve Spojených státech trestně vyšetřován za skutky, ke kterým došlo ještě před jeho spojením s ARAM Global. Po dohodě pak ARAM Global okamžitě odstoupila ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human. Diag Human SE nevidí důvod tento čtvrt roku vyřízený problém dále komentovat,"prohlásil Kalvoda.

Insider nyní žádal Kalvodu o nové vyjádření. Jenže právník deníku odepsal, že stanovisko jeho klienta zůstává neměnné, tedy že se veřejně až do skončení věci nijak už vyjadřovat nebude.

Z dokumentů webového deníku Insider:

Od prosince 2011 nově ve správní radě zasedá i Šťávova dcera Dagmar a Alfred Markus Gnädinger. Ten také Diag Human v minulosti zakládal. Kromě nich je ve správní radě ještě právník Wolfgang Rabanser a právě Josef Šťáva.

V dokumentech se také píše, že Dagmar Šťávová i Alfred Markus Gnädinger mají kolektivní podpisové právo. Dokumenty za Diag Human tedy nesmí podepisovat sami. Toto právo má pouze Josef Šťáva.

V dokumentech z několika jednání správních rad se píše: "Pan Šťáva zastupuje 25 akcií na majitele společnosti se základním kapitálem 155 326 eur na základě originálních akciových certifikátů s čísly 1 až 11, které se nacházejí v jeho vlastnictví".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …