Janeček "odhalil" údajné spiknutí ČEZ. O systému na hliněných nohách a sviních

19.06.2012 15:54

AUDIO UVNITŘ Zmařený investiční závěr, respektive zlodějna. I takto se dá nazvat dlouhodobé plánování energetického gigantu ČEZ. Ten se podle Nadačního fondu proti korupci záměrně dopustil špatného strategického plánování, když chtěl zmodernizovat za 25 miliard uhelnou elektrárnu Prunéřov. Té by však k provozu v příštích dekádách chybělo to nejdůležitější – uhlí.

Janeček "odhalil" údajné spiknutí ČEZ. O systému na hliněných nohách a sviních
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

V dokumentaci v rámci zákona č. 100/2001 bylo vyčísleno ukončení životnosti dolu Nástup Tušimice, který Prunéřov zásobuje uhlím, v polovině roku 2032 při průměrné roční těžbě 10,6 milionů tun z celého dolu. ČEZ nepochopitelně navrhl záměr komplexní obnovy tří 250 MW bloků i přesto, že jejich ekonomická návratnost nastane až po 25-30 letech provozu. To však znamená, že při uvedení těchto bloků do provozu v roce 2015 by musel důl zajišťovat dodávky do roku 2039-2044, na což podle nezávislých studií však nemá kapacity.

Infobox

Severočeská elektrárna

Nedá se přestavět

Elektrárna nemůže být přestavěna na jiný druh paliva. "Kotle jsou stavěné na specifický druh uhlí o konkrétní výhřevnosti. Nemůžete tam spalovat nic jiného, žádné kaly nebo odpad, to nejde,“ vysvětlila redakci inženýrka báňského úřadu Ježková, která na případ upozornila.

Státu by tak v podstatě zůstaly jen dvě varianty a obě nevýhodné. „Uhlí by se muselo nákladně dovážet ze zahraničí nebo kupovat od Czech Coal, jehož vlastníkem je Pavel Tykač. Je to jasný důkaz toho, že ČEZ dělá kroky, které jdou Tykačovi na ruku,“ poodhaluje zákulisí investigativec fondu Karel Randák. Podle něj by celá věc mohla dospět klidně do situace, kdy by stát po nalití prostředků do elektrárny, ji následně prodal. „ČEZ stejně jako Czech Coal je sídlo zjedů (korupčníci - pozn. red. ),“ doplnil Randáka zakladatel NFPK Karel Janeček.

Qui Bono

Majoritní část zakázky na modernizaci elektrárny Prunéřov II. v roce 2010 získaly společnosti Škoda Power a Vítkovice a.s., přičemž řada indicií nasvědčuje tomu, že Martin Roman byl vlastníkem Škody Power i poté, co se stal generálním ředitelem ČEZu.

Insiderka

Na případ upozornila báňská inženýrka Věra Ježková,  která svá tvrzení opírá o několik oficiálních dokumentů a mimo jiné i o korespondenci s exministrem dopravy Klausovy vlády Vladimírem Budínským (ODS).

Ten, nejenže podle výpovědi Ježkové činil na ni velký nátlak, ale z pozice ředitele strategie a komunikace Severočeských dolů Chomutov ji žádal o ututlání nedostatku uhlí a pomoci při oklamání úřadů, jak dokládá emailové korespondence, kterou se inženýrka rozhodla zveřejnit.

celý dopis zde

Několik dokumentů

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže Ježková nemá pravdu a vychází ze špatných expertíz. „ Je to účelové obvinění ze strany NFPK, načasované před valnou hromadou,“ hájil společnost v ČT. Ježková jej ovšem v přímém přenosu argumentačně odzbrojila. „Tady mám několik dokumentů, které počítají se životností dolu do roku 2030. Je tu pasport ložiska vypracován Českým báňským úřadem, mám tu zprávu z Povodí Ohře, která počítá s rekultivací a zaplavováním dolu v roce 2030,“ kontrovala Ježková. 

To se to lobbuje

Nadační fond obdržel nahrávky z června 2009. Na nich je zachycen bývalý předseda ČSSD Prahy 1 a lobbista uhelného průmyslu Miroslav Kožnar. Ten vyvíjí nátlak na vysokého úředníka, jehož jméno neměl NFPK oprávnění sdělit. Na úterní tiskové konferenci NFPK se jeho zakladatel Karel Janeček ostře obořil na redaktora ČT, který vznesl dotaz na důvěryhodnost nahrávek. " To je jediné, co zjedi můžou, činit situaci neprůhlednou a zpochybňovat důvěryhodnost důkazů," uvedl v návaznosti pro ParlamentníListy.cz Janeček.

Přepis nahrávek Miroslava Kožnara

„Tuhletu zemi jo, neřídí premiér, ale řídí to ČEZ, že jo a ten prostě nemá zájem, aby vznikaly nějaké plémy někde, nepotřebuje, aby se někde něco … rozumíme si? A proto takhle cpe ty prachy do těch politických stran a tak dále a proto on řekne tomu Demjanovičovi (poznámka: Jan Demjanovič – bývalý generální ředitel SD), řekne: „hele uhlí je dost, jo …“

Audio zde zdroj: NFPK

"Ten sekundární dopad je strašnej! To není to, že není nějaká EIA (poznámka: posouzení vlivů těžby na životní prostředí), ale zmařená investice, kdy ten ČEZ se tady bije v prsa jak my budeme investovat, jak my budeme tohle, jak my budem tamhleto ... , jací jsou to frajeři a vy najednou šaháte jednak na systém, který tady je na hliněných nohách, ale to ví všichni!"

Audio zde zdroj: NFPK

"Oni čili ta skupina politiků, takových těch technokratů, takových těch kapitánů průmyslu, oni nechtějí slyšet ten problém, protože ten problém se dotýká jejich peněz. Když by vznikla situace, že uhlí je málo a že vlastně jsou zmařeny investice za 180 miliard."

Audio zde zdroj: NFPK

"To vědí všichni, že berou tak půl mega až mega a někteří i víc měsíčně a jeden ohrožuje druhého. Když se stane průser, tak musí někoho popravit, musí. No neudělá sebe, on si prostě neskočí, že jo. To znamená on musí mít připraveno okamžité řešení, komu uřízne tu palici. My jsme se přeci o tom před chvíli bavili, kdo je tam nejslabší článek, protože ten, kdo není svině, nemyslím tí po odborné stránce, ale kdo není ta svině jo, tak je právě ten Honza (poznámka: Jan Demjanovič – bývalý generální ředitel SD). A ti ostatní to jsou ty svině."

Audio zde zdroj: NFPK

Příloha:

Studie střediska pro efektivní využívání energie SEVEN, která dokládá nevýhodnost projektu. Podle korespondence mezi Ježkovou a Budínským je navíc patrné, že v letech 1998-2005 už došlo k překročení těžby, čímž se rentabilita, se kterou ČEZ počítal, ještě oddaluje, neboť zásoby uhlí jsou ve skutečnosti menší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…