Rozkol u odpadlíků: V nové straně Peake se prý objevily spory

20.06.2012 10:57

V Poslanecké sněmovně se začíná hovořit o tom, že prý v politické frakci Karolíny Peake, zakládající stranu Lidem, která odešla z Věcí veřejných, nastal rozkol a jsou v ní dvě znesvářené skupiny. ParlamentnímListům.cz to potvrdilo několik zdrojů ze sněmovny.

Rozkol u odpadlíků: V nové straně Peake se prý objevily spory
Foto: sap
Popisek: Karolína Peake

Rozpor a napjaté vztahy prý existují především mezi vicepremiérkou pro boj s korupcí Karolínou Peake a ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Na straně Peake má být většina poslanců LIDEM, s Dobešem pak ještě ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a poslanci Viktor Paggio a Martin Vacek. Také kolují informace o tom, že Dobeš rozdělil mezi ODS a TOP 09 sféry na ministerstvu dopravy: železnici pod vliv TOP 09 a Ředitelství silnic a dálnic pro ODS.

Zatím je pravice spokojená. Otázka je, kdo se ke komu přidá

„Peake a Dobeš si nikdy úplně nedůvěřovali. Patrně důležitou roli také bude hrát, kdo se v případě konfliktu ve vládě mezi ODS a TOP 09 přidá k Nečasovi a kdo ke Kalouskovi. Peake se zdá, že je na straně Kalouska, Dobeš je Nečasův. Ostatně večer před svou slavnou ranní tiskovkou, kde oznámil, že neodstoupí, to konzultoval s Petrem Nečasem,“ řekl redakci zdroj.

Každopádně na druhou stranu je s Lidem mezi koaličními partnery zatím velká spokojenost. „Vít Bárta byl blázen. Záleželo, jak se ráno vyspí. To peakovci žádné problémy nedělají. To je úplně něco jiného. Nemůžeme si stěžovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Jankovský a Pavel Dobeš se Bártovi vymkli z kontroly

Karolína Peake novou stranu založila po svém odchodu z Věcí veřejných. Včetně ní přišly Véčka v polovině dubna o osm poslanců a dva ministry a ačkoli původně Petr Nečas požadoval dohodu s poslaneckým klubem, kvůli tomu, že se nepodařilo získat dostatečný počet poslanců, z této podmínky ustoupil a Lidem jsou koaličním partnerem.

Konflikt vznikl tak, že se Pavel Dobeš a Kamil Jankovský vymkli z kontroly Vítu Bártovi a ten je chtěl kvůli tomu odvolat. Oni však rezignovat odmítli. Peake, která měla před svým odchodem velkou šanci stát se novou předsedkyní véček, odchod z VV odůvodnila oficiálně tím, že již nemůže nadále souhlasit s prosazovaným politickým stylem destrukce a nesrozumitelných kroků, kterými se vytrácí mnohé úspěchy, jež VV ve vládě dosáhli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…