Armádní generál Štefka promluvil o letadlech, která potápí Parkanovou

20.06.2012 15:21

Kdo si dá tu práci a bude googlovat, najde na internetu několikrát zmínku, že někdejší náčelník generálního štábu naší armády Pavel Štefka a jeho nástupce Vlastimil Picek brojili proti nákupu letadel CASA. Kvůli nákupu chce dnes policie přitom stíhat tehdejší ministryni obrany za KDU-ČSL a dnes místopředsedkyni Poslanecké sněmovny za TOP 09 Vlastu Parkanovou. Za sebe kritiku letadel pro ParlamentníListy.cz Štefka odmítl. Sám by ale volil konkurenční stroj.

Armádní generál Štefka promluvil o letadlech, která potápí Parkanovou
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

„My jsme na generálním štábu připravovali celý plán restrukturalizace letectva. A to se týkalo od stíhaček přes vrtulníky po dopravní letectvo  - všeho. A bylo zde spoustu variant. A jednou z těch variant byly i letouny CASA, ale byly tam i letouny C-27J Spartan italské firmy Alenia Aeronautica,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Štefka. Ten byl do února 2007 jako armádní generál náčelníkem generálního štábu. Ve funkci ho nahradil Vlastimil Štefka, který ve funkci skončí během letošního června.

O konkurenčních letadlech Spartan se často hovoří jako o levnější a přitom lepší variantě řešení problému naší armády, pokud jde o dopravní letadla. Například Estonsko tři tato letadla nakoupilo za zhruba dvě miliardy korun. Ovšem podle mnohých se levněji daly pořídit i naše CASY. Jako příklad je uváděno Portugalsko a Polsko. Obě země nakoupily tato letadla násobně levněji.

Mohli jsme srovnávat dvě letadla

„Dokonce obě letadla sem do České republiky přiletěla a měli jsme možnost se na ně podívat. Ale potom to další řešení, to už bylo v době, kdy já jsem náčelníkem generálního štábu nebyl," podotkl Štefka v souvislosti s údajnou kritikou letadel CASA.

Za nevyhovující inkriminovaná letadla nepovažuje. „To, co se často uvádí, že třeba CASA nesplňuje dolet, takže to není pravda. Často se hovoří o tom, co všechno se do CASY nevejde. Tady je třeba říct, že do všech takovýchto menších letadel, menších než je americký Hercules, se samozřejmě nevejdou kontejnery a podobně, ale to se všechno vědělo,“ míní Štefka.

CASY  odpovídají požadavkům

„A ani se nic takového nechtělo,“ dodává. „To byla velikostí náhrada za dosluhující Antonovy AN-26 a do těch také nešel kontejner,“ vysvětluje někdejší náčelník generálního štábu.

Štefek tak odmítl častou výhradu „odborných“ periodik, která tvrdila, že CASY na rozdíl od konkurenčních a levnějších Spartanů nepojmou kontejnery NATO. „To není pravda, my jsme se na to dívali a velké kontejnery, o kterých se neustále mluví, se nevešly ani do konkurenčních Spartanů,“ řekl Štefek ParlamentnímListům.cz.

Ten zdůraznil, že CASY primárně nebyly pořizovány kvůli nějakým velkým kontejnerům. „Ta byla opatřována, jak už jsem řekl, jako náhrada za AN-26, aby se s nimi mohlo létat do misí a aby se ty mise mohly zásobovat,“ řekl Štefka redakci.

Proč nakonec CASA, to nevím

„Obě dvě letadla, ať už CASA nebo Spartan, to splňují. U Spartana pro mě jako plus hrálo to, že se tehdy řešilo, jestli se koupí C-130 neboli Hercules. Spartan je totiž malý Hercules, stejné součástky, stejný servis. Ale to, jak se to finálně řešilo, proč padlo rozhodnutí pro CASU, tak to už nevím,“ krčí Štefka rameny.

Odmítá proto dnešní kauzu Parkanové hodnotit. „Já nemám dostatek informací, respektive mám ty samé informace jako každý – tedy z médií. Sám víte, že to bývá pravda a nebývá pravda. A jak jsem řekl, CASA byla jedna z možných variant. Letadla lítají, měly problémy, v současné době se problémy odstranily... Nakonec mají je i Poláci, kteří zásobují obdobným způsobem a létají s nimi do misí dennodenně,“ říká Štefka.

Otázkou je cena, to ale neposoudím

„Čili byla to jedna z variant. Teď je to otázka ceny, toho jak to bylo ve smlouvě. Ale k tomu se nemohu vyjadřovat, protože o tom opravdu nic nevím. Ale já bych si osobně CASA nevybral, kdyby to bylo za mě. Já bych si vybral Spartana,“ uzavřel krátký rozhovor pro ParlamentníListy.cz někdejší náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Připomeňme, že policie žádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Jako ministryně obrany v Topolánkově vládě měla předraženým nákupem dopravních letadel CASA pro českou armádu připravit stát až o více než šest set milionů korun.

Místo odpovědi na žádost vyslal Mandátový a imunitní výbor sněmovny na policii „befel“, že chce kompletní vyšetřovací spis, nežli vydá doporučující stanovisko, zda Parkanovou vydat, či nikoliv trestnímu stíhání.

Rozhodovali mezi dveřmi

Pointou příběhu je, že za vlády Vlasty Parkanové na ministerstvu obrany byl schválen nákup čtyř lehkých transportních letadel C-295M CASA za 3,5 miliardy korun a k tomu česká strana nádavkem ještě přihodila pět bitevníků L-159. Nákup zmíněných strojů přitom média, opoziční politici a dnes už i policie považují za předražený. A to o policií zmíněnou částku.

Bez zajímavosti rozhodně není, že o nákupu letadel rozhodla vláda Mirka Topolánka v demisi, a to v době, kdy už byl několik týdnů prezidentem Václavem Klausem jmenován Jan Fischer sestavením nové úřednické vlády.

Picek si dal s dementi na čas

Už před tímto rozhodnutím byl zamýšlený nákup letadel CASA bez výběrového řízení terčem ostré mediální kritiky. Podle týdeníku Euro dokonce tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek měl odeslat Vlastě Parkanové zprávu, ve které sčítá všechny nevýhody letadel CASA a odmítá jejich nákup.

Týdeník tehdy tvrdil, že má kopii zprávy k dispozici. Picek zprávu ostře dementoval, k zamyšlení ale vede fakt, že tak učinil na den přesně za měsíc poté, co zpráva v Euru vyšla. Na své dementi si tedy dal měsíc čas.

...bude velvyslancem

Dodejme, že náčelník generálního štábu Vlastimil Picek opustí koncem června nejvyšší armádní post a zamíří do diplomacie. Že se má Picek v rámci letošní obměny velvyslanců ujmout vedení některé z českých ambasád, potvrdil serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Myslím, že by byl vhodný kandidát, byl voják i diplomat," uvedl ministr a vicepremiér vlády pro server. Na dotaz Aktuálně.cz, zda o Pickově angažmá uvažuje, odpověděl: „Ano, ještě nevím kde."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …