Joel Ruml kritizuje ČSSD: To, co dělají ve sněmovně, je za hranicí vkusu

22.06.2012 10:16

Poslanci dopoledne zasednou do svých lavic, aby posoudili církevní restituce. Očekává se ale, že opozice bude opět závěrečné schvalování tohoto vládního návrhu zákona brzdit. Právě obstrukce ČSSD ovšem vadí předsedovi Ekumenické rady církví Joelovi Rumlovi.

Joel Ruml kritizuje ČSSD: To, co dělají ve sněmovně, je za hranicí vkusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

„To, co se ve sněmovně děje, už není faktické projednávání nějaké kauzy, ale v postatě takové natahování jenom proto, aby se udrželi u moci,“ řekl předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj se ČSSD chce udržet při moci hlavně v krajích po krajských volbách. „Jako občanovi mi to připadá jako zneužití mandátu, který politici mají, protože slíbili, že budou rozhodovat ve prospěch všeho lidu. A tohle, co chystají na celé prázdniny, tedy ve středu a v pátek se tam sejít a dělat, že poslanec jako nemá prázdniny, že musí pořád pracovat, to se mi zdá, že je už za hranicí dobrého vkusu a za hranicí mandátu dělání dobré politiky pro tuto společnost,“ uvedl dále Joel Ruml. 

Jsou postaveny do stavu legitimního očekávání

Církve byly tímto státem dle jeho slov v roce 1990 postaveny do stavu legitimního očekávání, že tento stát přijetím patřičných zákonů uvolní zablokovaný majetek pro obce a města a zároveň vyřeší věci s tím související.

„Tedy že vyřeší ty křivdy, které komunistický režim církvím udělal. Toto legitimní očekávání dvacet let naplněno nebylo. A současná politická reprezentace, především ta opoziční, se tváří, jako když tímto zákonem vůbec není vázána,“ zmínil dále Ruml. 

"Původně se při snahách o vyrovnání s církvemi mluvilo o tom, že to musí být učiněnou cestou, která bude mít širokou podporu politickou i veřejnosti. Tak to evidentně není,“ podotkl dále  Ruml s tím, že ovšem v tom problém nespatřuje.

Hranice 1948? To jsou liché argumenty

Zdají se mu ale liché argumenty k prolomení hranice 1948. "To ten zákon ošetřuje a bezpochyby státní instituce jako Pozemkový fond ČR a Lesy ČR, které mají vydávat, budou prošetřovat přesně podle tohoto zákona a podle téhle hranice... Skrývá se za tím jiný zájem, než tuto problematiku vyřešit," poznamenal.

„Tak to je a tak to bude, že církve nějakou podporu veřejnosti mít nebudou. A nebudou o ní usilovat. Církve tady nejsou od toho, aby měly devadesátiprocentní podporu společnosti. Tady jde o to, že někdejší režim něco církvím odebral a nový režim řekl, že se to vyřeší.spravedlivě. Toto očekávání se nemůže vázat na to, co si zrovna společnost myslí,“  doplnil předseda Ekumenické rady církví v rozhovoru pro rozhlas.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…