Zaorálek: Čerpání dotací z EU musí být obnoveno. Společně táhněme za provaz

22.06.2012 15:10

Sociální demokraté dnes na stranickém brífinku kvitovali to, že se podařilo oddálit hlasování o církevních restitucích. Kromě toho dnes vyzvali vládní stany, aby problémy s čerpáním evropských dotací řešily spolu s opozicí. Úkolu by se měl ujmout krizový management, zmínil k tomu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Zaorálek: Čerpání dotací z EU musí být obnoveno. Společně táhněme za provaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Místopředseda sněmovny a ĆSSD Lubomír Zaorálek se dnes ostře vyjádřil k tomu, že je ohroženo čerpání peněz z EU. Reagoval tím na zprávu ministerstva pro místní rozvoj připravenou na úterní zasedání kabinetu, podle které může Česká republika přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun, pokud Evropská komise do konce roku neobnoví proplácení dotací.

Zaorálek ale k tomu zmínil,  že podle propočtů ČSSD nemusí být těch 22 miliard korun konečných. "Suma může být mnohem vyšší," řekl.  Kvůli "minimalizaci ztrát" proto sociální demokraté chtějí s vládními stranami jednat o prosazení úprav některých zákonů. Podmínkou obnovení proplácení dotací je podle Zaorálka novelizace zákona o kontrole a přijetí služebního zákona.

Propadnout by mohly podle zprávy ministra Kamila Jankovského hlavně peníze z operačních programů Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Veřejný registr

Zaorálek dnes navrhnul, aby se zavedl veřejný registr včetně seznamu příjemců a byla také zajištěna stabilizace úředníků. Problém s dotacemi je třeba podle ČSSD řešit rychle, jinak bude stát pouze dál sčítat rostoucí škody.

Jak poznamenala ČTK, problémy prohloubilo březnové rozhodnutí vlády, která na doporučení EK kvůli nesrovnalostem v tuzemském dotačním systému pozastavila odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Čas na nápravu dostal kabinet do konce června.

Zaorálek spolu se šéfem poslanecké frakce ČSSD Jeronýmem Tejcem pak kladně ohodnotili to, že se dnes sněmovně ani ve třetí etapě nepodařilo ukončit schvalování zákona o církevních restitucích. Červnovou schůzi dnes totiž poslanci ukončili ve 14:00 hodin bez toho, že by o normě hlasovali. K zákonu se ale mohou vrátit na schůzi, která začne 10. července. Toho se však opozice nebojí, neboť Senát může normu vrátit do dolní komory v září a to je zcela podle plánu ČSSD.

"Bude tedy naplněn cíl ČSSD, aby se to závěrečné hlasování uskutečnilo až v září, a to proto, aby se lidé  mohli dozvědět,  že ten způsob, který vláda zvolila, byl nesprávný,“ dodal k tomu Jeroným Tejc.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …