Parkanová je figurka jistého náměstka. Velezrádci. Poslanec mluvil

23.06.2012 16:01

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Jiří Koskuba, poslanec ČSSD a senátor ODS Jaroslav Kubera. Dva muži opačných názorů, opačného politického spektra v aréně, v které bojují svými komentáři uplynulého týdne. Jejich tématy je (ne)vydání policii Vlasty Parkanové (TOP 09) a eurodotace.

Parkanová je figurka jistého náměstka. Velezrádci. Poslanec mluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

V tomto týdnu se hodně diskutovalo o tom, zda by měla být místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně obrany Vlasta Parkanová vydána policii. Nešlo si ani nevšimnout toho, jak se koaliční politici k možnosti jejímu vydání staví. Co na to Jiří Koskuba?

 „Vydána? V žádném případě! Přece si nenecháme něco diktovat od nějaké plukovnické kliky! Ne, já se nezbláznil. Ale asi někdo jiný, kdo vůbec něco podobného pustil ze svých premiérských úst. Mimochodem ten, který se holedbal výkřiky typu: Padni, komu padni. Inteligentní čtenář a hlavně volič si jistě udělá obrázek o kvalitách podobných politiků sám. Přesto jsem si v posledním průzkumu preferencí povšiml, že stále nejméně 20 procentům z nich je to jedno. Ale není důvod si stěžovat. Taková prostě demokracie je a bez ohledu na vlastní morální zásady má každý starší 18ti let právo volit,“ uvedl úvodem Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Zdůraznil, že jelikož se v komentáři věnoval Vlastě Parkanové již minule, jeho názor se nezměnil. Upozornil pak i na to, že kupodivu stejný jako on, mají názor i mediálně nesporně zajímavější lidé.



Parkanová by měla být vydána

„Je samozřejmé, že by měla být vydána. Již proto, aby byli odhaleni ti skuteční viníci další ukázky z obrovského plýtvání penězi vydřenými z daňových poplatníků. Ona byla bezpochyby jen nastrčená figurka do prostředí korupcí a podivnými kšefty přímo prolezlého. A to se táhne bezpochyby od éry jistého tehdy ještě lidoveckého náměstka. Bohužel, nejsem právník. Ale asi je mnohé již promlčeno. A pochybuji, že se při zdejších pokroucených zákonech z toho dá udělat velezrada. I když ona to vlastně velezrada je,“ podotkl Koskuba.

Připomněl pak i tiskovou konferenci Omnipolu. „Budu velmi mírný - nepřesvědčila mne. Vyjímečně proto zcela souhlasím s panem Kalouskem. Vydána by měla být celá vláda. A asi nejen tato. On nejlépe ví, o čem mluví. Stojí za pozornost, že jde-li o nějaký obrovský podivný kšeft, zhusta se to motá v jeho blízkosti. Je to jistě jenom naprostá náhoda. Nebo po letech v drezu KDU-ČSL naprosté zažití stranického hesla "Buďme při tom". Nedivte se však poté té náhlé neochotě a jinému pohledu, než se dělo u pana hejtmana Ratha. Ono tohle totiž podstatně více smrdí. A naši současní mocní zřejmě vyznávají starou antickou poučku: Quod licet jovi, non licet bovi - co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. A z koho tak dělají voly, jistě vysvětlovat nemusím,“ uzavřel první téma komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Pokud v tom bylo šméčko, tak ať se koná, ale....

Podle senátora Jaroslava Kubery tkví jeden z hlavních problémů v tom, že vůbec mají poslanci imunitu tak, jak ji u nás zákon stanovuje. Nemuselo by se totiž prý pak tak často řešit, zda někoho vydat, či nikoli. "Ovšem já neříkám, že v tom průšvih žádný být nemůže, pak je postup v pořádku.  Ale opět musím připomenout to, že pokud má být někdo trestaný za to, že nakoupil něco dražšího, než je cena obvyklá, vždy za tím může být skryto něco zcela jiného, a tomu se zřejmě i koalice chce vyvarovat. Vždyť cena obvyklá - to je vyloženě jen subjektivní pocit, kdo ji umí určit? Pokud to někdo umí, pak bych ho chtěl za svého poradce, okamžitě ho zaměstnám," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz k případu Vlasty Parkanové.

Jak dodal, on sám nějakou hysterii uvnitř koaličních politiků, či dokonce obavy z toho, že by mohla Vlasta Parkanová začít mluvit, nezaznamenal. Pokud to to prý tak na někoho působilo, pak by měl spíš začít přemýšlet o tom, že jde spíše o snahu koalice zabránit tomu, aby se v rámci "svatého boje proti korupci" nesetly hlavy i těm, kterým by na hlavách měly alespoň nějaký čas zůstat.

"Dle mého se u nás stále dokola řeší věci, které jsou druhotné. Když někdo poukazuje na Parkanovou, že způsobila státu škodu, proč se také neukazuje na ty, co schválili fotovoltaiku, co schvalovali pastelkovné, jen jako gesto, které stálo stát ale možná víc, než z čeho je podezírána Parkanová. Bohužel, i když se u nás stále zveřejňují různé statistiky, v čem všem jsme rekordmani, je třeba uvést, že především v počtu trestních oznámení na kohokoli a cokoli. I to o mnohém vypovídá," uzavřel toto téma senátor Kubera.

Zastavené eurodotace až do října a ticho po pěšině…

Podle serveru Insider byly Česku v pondělí tohoto týdne zastaveny eurodotace až do měsíce října. Oficiálně se však o tom nikde nepíše, nikdo se k tomu nevyjadřuje - proč?

"Je to úleva, že je tomu tak. Stejně to jsou peníze, které my tam dáváme. A přitom se s dotacemi dělají pak obrovská zvěrstva. Sám za naše město musím říct, že jsme nyní opravdu šťastný, že jsme z dotací nezískali ani euro a nenamočili se do nich," řekl v úvodu komentáře tohoto tématu ParlamentnímListům.cz  Jaroslav Kubera, který zároveň působí jako primátor města Teplice.

Dotace mohou za absolutní deformaci trhu

Podle Kubery mohou dotace za absolutní deformaci trhu, a proto je dobře, pokud by vůbec přestaly být vypláceny. "Ano, kdyby opravdu byly používány tak jak mají, na rozšíření infrastruktury, všichni bychom byli šťastní, ale víme, že tomu tak ani zdaleka vždy není. Já osobně se domnívám, že by místo dotací měl být dáván větší důraz na to, aby se zvýšilo rozpočtové určení daní v jednotlivých obcích," uzavřel Kubera.

Možná soudruzi v Bruselu udělali chybu, myslí si Koskuba

A co řekl ParlamentnímListům.cz k eurodotacím poslanec Jiří Koskuba? Předeslal především, že není v této oblasti odborníkem.

„To, že nejsem odborníkem je nepříjemné bohužel nejen pro mne, ale i pro mou mateřskou základnu, odfakultněnou nemocnici Na Bulovce. Tam by se nějaké vskutku hodily! Jinak tomuto postoji EU rozumím. Jen se mi těžko hodnotí, zda ty dotace nedostáváme pro zjevnou naprostou neschopnost našich zodpovědných politiků, úředníků a lobbistů. Nebo naopak proto, že jsou schopní všeho. Osobně se obávám, že nedostaneme nic. Je jasné, že již od éry působení pana senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) v pravicové vládě se nám již jaksi opakovaně nedaří. A je fuk, zda-li to mají na starosti euronadšenci nebo euroskeptici. Zvláště však ti druzí jmenovaní by měli EU ve jménu ČR dojit jak to jenom jde. Do státní kasy, pochopitelně. Nu a ticho kolem toho je pochopitelné. Kdo z nás se rád chlubí veřejně tím, že něco nezvládá? Něco, co by zvládat měl?“ ptá se Koskuba.

A poznamenal, že Čechům pořád někdo utahuje opasky a mimo jiné to zdůvodňuje krizí eurozóny. „Když se však blíže juknete na systém eurodotací jako takových, tak vám zatrne. I zde si myslím, že soudruzi v Bruselu někde udělali chybu. O to smutnější však je, že prokoukli alespoň nás,“ řekl poslanec Koskuba.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…