Pravicový pohled na chudobu a varování Kellerovi: Nehecujte lidi

25.06.2012 6:23

V nedělních Otázkách Václava Moravce byla často skloňovaným termínem „chudoba“. Podle jednoho z hostů, profesora Jana Kellera, hlavní díl viny na současné krizi nesou především nenasytní bankéři. Lidé žijící pod hranicí chudoby navíc podle něho chudnou ještě rychleji a nemají na základní životní potřeby. Vládní politici mu ale zásadně oponují a vyzývají, aby veřejnost tolik nehecoval.

Pravicový pohled na chudobu a varování Kellerovi: Nehecujte lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Známý sociolog Jan Keller v pořadu vystoupil spolu s ekonomem a členem NERVu Michalem Mejstříkem v rámci debaty nad nedávno zveřejněnými daty Českého statistického úřadu o zvýšení počtu obyvatel České republiky, kteří se ocitají pod hranicí tzv. příjmové chudoby.

Anketa

Obáváte se nárůstu chudoby v ČR?

hlasovalo: 2183 lidí

Celé krajské město chudých navíc

„Loni kleslo pod hranici příjmové chudoby přes 86 tisíc lidí, tedy skoro jedno krajské město, jeden Hradec Králové, nebo jedna Plzeň. Problém je pak v tom, že ti, kteří jsou chudí, dále chudnou ještě víc, na rozdíl často od bohatých, třeba bankéřů, kteří na tom ještě více vydělávají. Chudým zbývají sotva peníze na takzvané mandatorní výdaje domácnosti: výdaje za bydlení, energie a léky. A ceny toho všeho navíc vyletěly nahoru, u léků to bylo místy i 41%,“ zdůvodňoval v Otázkách Václava Moravce profesor Keller.

V mnohých evropských státech se podle něho problémy zvyšují hlavně stoupající nezaměstnaností u mladých lidí, absolventů škol. Důvodem je prý i cynický kalkul, který říká, že zvýšení hranice odchodu do penze a tedy prodloužení produktivní části života důchodců vyjde levněji, než se starat o zaměstnanost absolventů.

Podle koaličních politiků, jichž se kritika stran zvyšujícího se počtu chudých lidí týkala, není takový alarmismus na místě. Častý je argument, že Česká republika je na tom z evropských států velmi dobře.

Ne a ne. Máme jednu z nejnižších měr chudých v Evropě

Poslanec TOP 09 Daniel Korte v reakci pro ParlamentníListy.cz konstatoval, že mu lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby, je pochopitelně líto, jenže situace u nás není zdaleka tak špatná. „Například v několikanásobně bohatším Rakousku je lidí na hranici chudoby a pod ní 13%. Pan profesor by měl vážit slova a zbytečně lidi nehecovat,“ doplnil Korte.

Podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry jsou takové úvahy relativní. „To absolutní číslo znamená méně než jedno procento obyvatel naší země. Nechci to podceňovat, ale v zásadě to odpovídá statistikám, které dlouhodobě uvádějí, že je u nás nejnižší míra chudoby v Evropě,“ upozorňuje Vondra pro server ParlamentníchListů.cz.

Naopak šéf sněmovního rozpočtového výboru a poslanec za KSČM Jiří Dolejš v reakci na Jana Kellera uvedl, že chudoba v České republice patří k velmi varovným prvkům, přestože na tom v rámci Evropské unie nejme nejhůře. Pokud se podle Dolejše nebude situace řešit, hrozí EU dezintegrace. Nutností jsou také prý investice do lidí.

Pozor na marxisty Kellera a Dvořákovou

Člen dolní komory parlamentu Aleš Rádl z ODS se domnívá, že řada levicových aktivistů včetně právě Kellera svými scénáři skrytě vyvolává společenský radikalismus. Rádl se také patrně obává, aby tyto chmurné předpovědi nevyvolaly ve veřejnosti touhy po radikálních pouličních aktivitách.

„Pravda je ale taková, že demokracie má svoje standardní procesy a jakékoliv jednání proti přijatým demokratickým rozhodovacím mechanismům je třeba v zájmu všech částí společnosti zásadně odmítnout a postavit se mu. Tihle marxističtí intelektuálové  jako Keller nebo třeba Dvořáková jen dávají najevo, že levičáctví se nikdy nedokáže zbavit svých základních paradigmat, z nichž se v polovině devatenáctého století zrodilo,“ míní Rádl.

Jak navíc nedávno pro ParlamentníListy.cz upozornil ekonom a šéf Svobodných Petr Mach, samotné vnímání významu pojmu chudoba je problematické. „Je otázka, jak to nazveme. Člověk, který je pod hranicí chudoby u nás, by si v některých čtvrtích v Indii připadal bohatě. Nebo že dnes je jiný průměrný standard, než byl před sto lety. Lidé mají tendenci tu chudobu vnímat relativně. Poměřují se s průměrem, či třeba se sousedem. Pak když některé lidi vidíme, máme tendenci říci, že žijí bídně, ale ten pojem může dávat smysl, ale musíme ho vždycky chápat jako relativní,“ soudí ekonom.

Kdo netrpí hlady a má své bydlení, neměl by podle Macha být označován za chudého. Pod hranici chudoby pak lze objektivně zařadit toho, kdo je nucen bydlet na ubytovně s mnoha dalšími lidmi, je zadlužený, má problémy vyžít ze svého příjmu a je navíc odkázán na potravinovou pomoc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…