Fischer o členství v KSČ: Dělal jsem svou práci, které jsem zatraceně dobře rozuměl

25.06.2012 11:51

Jan Fischer se možná příští rok stane prezidentem republiky a mezi jeho zásadní pravomoci bude patřit jmenování vlády. Bývalý člen KSČ však jasně říká, že komunisty by do Strakovy akademie nepustil. Předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi radí, ať mu ani nezkouší takový návrh přinést.

Fischer o členství v KSČ: Dělal jsem svou práci, které jsem zatraceně dobře rozuměl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentský kandidát Jan Fischer během setkání s občany

Jan Fischer byl celá osmdesátá léta členem komunistické strany. „O členství v KSČ jsem řekl vše, co jsem říct mohl,“ ujišťuje v rozhovoru pro Týden. Podle Fischera to možná byla dnešní optikou chyba. „Já jsem nikdy v té partaji jediné duši neporoučel. Já jsem dělal svojí branži, které jsem podle mého soudu zatraceně rozuměl,“ vysvětluje prezidentský adept. Členství ve straně prý nikdy nevyužíval k tomu, aby se dostal výš, než mu jeho schopnosti dovolovaly.  

„Po dvaceti letech, kdy jsem nedělal politickou kariéru a přivedl jsem k transformaci jeden významný obor a snažil jsem se zemi hodně dát, se nemusím stydět za jediný krok, který jsem udělal za posledních dvacet let,“ odmítá o své minulosti nadále spekulovat. Ať si to prý voliči přeberou sami.

K dnešní KSČM má ovšem vztah rezervovaný a označuje ji za stranu, jejíž hodnoty nemůže sdílet. Kdyby mu Bohuslav Sobotka přinesl návrh vlády složené z ČSSD a KSČM, vyrazil by s ním prý dveře. „Doufám, že jako demokratický politik s takovým návrhem ani nepřijde,“ věří.

Model vlády ČSSD s podporou komunistů by však nejspíš akceptoval. „Tohle je situace, kterou by prezident zřejmě měl respektovat.“ V takovém případě by však chtěl vědět, co za to komunisté dostali a jaký bude jejich reálný podíl na moci,“ ujišťuje. Pokud by například KSČM dostala všechna křesla ministerských náměstků, odmítl by takovou vládu jmenovat. 


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…