Starosta Kalouskovi: Na posudek Ústavu státu a práva se nespoléhejte

25.06.2012 22:04

Stavět na posudku Ústavu státu a práva ve věci vydání či nevydání poslankyně Vlasty Parkanové by se ministru financí Miroslavu Kalouskovi nemuselo vyplatit. ParlamentníListy na to upozornil starosta Chrastavy Michal Canov. Resort se totiž posudkem řídil už jednou a názor expertů se nakonec ukázal jako chybný.

Starosta Kalouskovi: Na posudek Ústavu státu a práva se nespoléhejte
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Důvod, proč člen Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov z Chrastavy požaduje po svých poslancích z hnutí STAN tak nekompromisně vydání ministryně Parkanové, se začíná objasňovat. Dokáže totiž znevěrohodnit posudek Ústavu státu a práva, který si vyžádalo ministerstvo financí. Ústav totiž Kalouskově resortu radil už jednou, v případě povolování videoloterijních terminálů na území obcí, které hazard ze svých pozemků vykázaly. Nález této instituce, dávající za pravdu ministerstvu, smetl ze stolu hned třemi výroky Ústavní soud, což nakonec vedlo i i ke změnám v loterijním zákoně.

"Dovoluji si upozornit, že kdysi videoterminály nezákonně bránilo ministerstvo financí na základě posudku Ústavu státa a práva, a neuspělo," upozornil Canov redakci ParlamentníchListů.cz. O co ve skutečnosti šlo? Starosta Chrastavy se obul do dosavadní praxe Kalouskova resortu, kdy ministerstvo povolovalo videoloterijní terminály, které starý loterijní zákon neznal, na území obcí, které obecní vyhláškou hazard zakázaly.

Svůj souboj s resortem financí zakončil Canov u Ústavního soudu, který dal obci Chrastava za pravdu. Následoval podobný verdikt nejvyšší soudní instance v zemi v případě Mariánských Lázní a pak se začaly hýbat ledy. Na podzim minulého roku tzv. Farského novela postavení obcí posílila a připravovaný Zákon o sázkových hrách z dílny Kalouskova resortu už mezi klasickými hracími přístroji nerozlišuje.

Ústav pro Hušáka: Obce do toho nemají co mluvit

ParlamentníListy.cz přitom mají k dispozici dopis ústavu z dubna roku 2006, adresovaný někdejšímu šéfovi Sazky Aleši Hušákovi, na jehož základě podle starosty Canova ministerstvo financí hájilo postup, který se nakonec ukázal jako zcela chybný. Tehdejší šéf ústavu Jaroslav Zachariáš v něm ujišťuje Hušáka, že resort nemusí k obecním vyhláškám přihlížet.

Kalousek přitom právě na posudku stejné instituce hájí svou poslankyni a někdejší ministryni obrany v kauze CASA. Právní názor podepsal nynější ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta a podporuje ministrem Kalouskem mnohokrát deklarovaný názor, že si Parkanová nemusela nechat vypracovat externí znalecký posudek. Podle něj se při nákupu speciální techniky povoluje i speciální postup, který spočívá ve zjednodušení, a není zde povinnost porovnávání cen. Povoluje se tedy neporovnávat ceny, tedy použít přesně stejný postup jako třeba při nákupu běžného spotřebního materiálu v kamenném obchodě – přijmout cenu nabízenou prodávajícím. Autor právního názoru považuje za nepochybné a nadbytečné dokazovat, že předmětná letadla jsou vojenským materiálem.

Randák: Když vám teče do bot, hledáte pomoc u ÚSP

Fakt, že ministr financí požádal o pomoc Ústav státu a práva, respektive jeho šéfa Jana Bártu o pomoc, tvrdě kritizoval na pondělní odpolední debatě politiků se studenty a veřejností na pražské Filozofické fakultě i někdejší šéf rozvědky Karel Randák. "Ve chvíli, kdy potřebujete hájit svoji poslankyni Parkanovou, neváháte si říci o pomoc panu Bártovi, který je podepsán snad pod každým posudkem v této zemi," pronesl směrem k šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi.

Starosta Chrastavy začal s ostřelováním koaličního partnera hnutí STAN již minulý týden. "V případě, že poslanci zvolení za TOP 09 s podporou starostů nebudou hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, navždy tím pohřbí renomé protikorupční strany a veškeré dosavadní morální apely se stanou směšnými," uvedl minulý týden na adresu Miroslava Kalouska. Strana se prý takto dostane na samou hranici volitelnosti. Canov podle svých slov nepochybuje o tom, že "faktický šéf TOP 09" o všem dobře ví. Kalouskovi vyčítá i to, že argumetuje šest let starým názorem exministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Ten samý Sobotka, pro nějž nenašel za celá léta slov chvály, je nyní arbitrem nejvyšším," neskrýval rozčarování Canov.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…