Kandidát ČSSD na Rathovo místo: Peníze v krabici byl hrozný šok. Ale...

26.06.2012 14:47

ROZHOVOR Starosta Příbrami a senátor ČSSD Josef Řihák se nejspíše utká se současnou hejtmankou o post kandidáta ČSSD na středočeského hejtmana. Ačkoli by se měla ČSSD distancovat od Davida Ratha v jeho kriminální kauza, neměla by se podle Řiháka naopak distancovat od dobrých věcí, které se podařilo za Ratha uskutečnit.

Kandidát ČSSD na Rathovo místo: Peníze v krabici byl hrozný šok. Ale...
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

Vy jste se rozhodl, že se v nominačním boji utkáte o post kandidáta na středočeského hejtmana za ČSSD? Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo? Cítíte podporu od členské základy či občanů?

Já jsem rozhodl v době, kdy celostátní vedení ČSSD vyzvalo vedení středočeské ČSSD k odstoupení. I když jsme tomuto usnesení jako členové předsednictva KVV vyhověli, jsem přesvědčen, že hlavní díl odpovědnosti za praktiky ve vedení kraje za hejtmana Davida Ratha by měla nést především rada kraje, nikoli krajské vedení strany. Krajské vedení strany přece nepracovalo na krajském úřadě a nemělo výkonnou moc. To, jakou mám podporu od členské základny, se dozvím na okresních konferencích a krajské konferenci. A jakou mám podporu občanů, se případně dozvím ve volbách.

Nemrzelo by vás, že byste v případě, kdybyste se stal hejtmanem, musel opustit místo starosty Příbrami?

Jasně. Samozřejmě mě by to mrzelo. Protože ve vedení našeho města Příbrami jsme udělali strašně moc práce a mám tu skvělý tým spolupracovníků a samozřejmě by mi bylo líto ho opustit.

Náměstek hejtmana Robin Povšík o vás uvedl v souvislosti s kandidaturou na hejtmana, že „Stará parta Davida Ratha a Richarda Dolejše tlačí jako velkou naději na očištění sociální demokracie starého matadora Josefa Řiháka.“ Jak byste na to reagoval?

Nechci komentovat vyjádření pana Povšíka ani některých jeho dalších kolegů z ČSSD. Myslím, že vnitrostranické věci bychom si měli řešit sami mezi sebou, a ne je veřejně prezentovat v médiích, protože podobné výroky nám škodí a můžou vést až k rozkolu v sociální demokracii. Já jsem byl naopak vždy zastáncem toho, abychom byli jednotní a tím přitažliví pro voliče. Musíme dát našim voličům jasný signál, že jsme jednotní a především zodpovědní, proto mi nestojí za to, abych na ně reagoval.

Do jaké míry by se podle vás měla ČSSD distancovat od minulosti spojované s Davidem Rathem?

Když jsem viděl, co se stalo, tak to byl obrovský šok. Nechtěl jsem věřit vlastním očím, když jsem to viděl v televizi. Předávat si peníze v krabici od vína, to snad musí odsoudit každý občan a od toho bychom se samozřejmě měli vždy distancovat. Na druhou stranu mi tak trošku vadí, že se zároveň distancujeme od věcí, kde David Rath za tři roky ve vedení kraje udělal spoustu dobré práce. Prosazoval program ČSSD, ať už to bylo jízdné pro žáky zdarma, péče o domovy důchodců, silnice, nemocnice. Myslím si, že v tomto směru se tam povedlo mnoho dobrého a od tohoto já se v žádném případě distancovat nebudu. Nelíbí se mi, že ti, kteří tam s ním seděli tři a půl roku, se teď od všeho distancují a chtějí vymazat Rathovo jméno z paměti.

V čem byste jako hejtman řídil kraj jinak než David Rath? Měl byste jiné programové priority či jiný styl?

Na rozdíl od Davida Ratha, který byl spíš individualista, tak já jsem na Příbrami znám jako týmový hráč. Sílu vidím právě v týmu spolupracovníků. Spousta lidí si myslí, že umí všechno, ale já jsem druhým volebním obdobím starostou a jsem přesvědčen o tom, že v žádném případě neumím všechno. Máme proto různé odborné komise. Například v pondělí jsme měli zastupitelstvo a prošly tam i návrhy opozice. Tedy mnohdy, když zjistíme, že návrh opozice je zlepšením našeho návrhu, tak ho podpoříme.

Pokud jde o programové priority, tak ty by byly stejné. Protože ty si neurčoval David Rath, ani nikdo jiný, neboť program připravují sociální demokraté odspodu, dělá ho členská základna zároveň s voliči. Čili já jsem od toho, abych splnil co nejvíce bodů toho programu. To není o žádným mých osobních prioritách. Ale v Příbrami například preferuji to, že pokud můžeme, tak nezvyšujeme poplatky, nezvyšujeme daň z nemovitosti. V Příbrami jsou jedny z nejnižších nájmů v rámci kraje a to platí i pro domy s pečovatelskou službou. Na druhou stranu, pokud děláte takové úlevy pro příbramské občany, tak musíte ty peníze někde získat. A my se snažíme jít cestou, že se snažíme šetřit v omezování byrokracie a podobně.

Vy se pravděpodobně utkáte o kandidaturu na hejtmana se současnou hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou. V čem se liší vaše pohledy od jejích?

Já paní Moravčíkovou příliš neznám a neznám ani její pohled na řešení rozličných problémů kraje, protože za těch tři a půl roku, co byla náměstkyní hejtmana Ratha, tak si myslím, že se moc neprezentovala. Měla v gesci majetkové záležitosti. Veřejně se začala projevovat až teď, když byla dovolena hejtmankou. Myslím si, že do té doby byla nevýrazná, ale nechci se proti ní v tisku vymezovat. Každý předložíme delegátům nějaké své vize a jaká práce a zkušenosti stojí za námi.

Za hejtmanství Davida Ratha si někteří komunální politici ODS stěžovali, že jim dělal naschvály, že jim úmyslně blokoval podpis eurodotací. Třeba v případě Mladé Boleslavi musela zasáhnout Evropská komise. Považujete takové jednání Ratha za chybné? Můžete slíbit, že byste nediskriminoval obce podle stranické příslušnosti jejich starostů?

Ve Středočeském kraji je nejvíce obcí v republice. Asi 1200 z více než šesti tisíc. V nejvíce obcích vládnou starostové bez politické příslušnosti. Nevím o tom, že by v uplynulém období některé obce se starosty z ODS byly diskriminovány. Naopak, když se kolem sebe podívám na okrese Příbram, tak například Sedlčany jsou tradiční baštou ODS a peníze tam šly jak za Petra Bendla tak i Davida Ratha. V posledních letech tam udělali například novou sportovní halu, jakou nemáme ani v Příbrami, či hezký zimní stadion a teď si opravili stadion. Případ Mladé Boleslavi nemůžu posoudit, protože ho neznám.

Ale myslím si, že bych nerozlišoval starosty podle jejich politické příslušnosti, ale spíše dle toho, jak jsou schopní, co umí sehnat a jak dovedou realizovat projekty. Když je něco schváleno, tak už by to měl hejtman jenom podepsat. Tady na Příbrami také dáváme peníze v různých grantech, schválí to zastupitelstvo, ale je nesmysl, že bych pak odmítl podepsat smlouvy některým sportovním oddílům jenom proto, že šéfem Sokola v Příbrami je „starý ódésák“.

Bylo by pro vás přijatelné  nějaké vládnutí s ODS, kdyby došlo k patu a nešlo sestavit jinou koalici?

Předpokládám, že pokud mě sociální demokraté vyberou jako lídra, tak volby vyhrajeme takovým způsobem, že neskončí patem. O koalicích se mluví až vždy po volbách na základě toho, jak voliči rozdají karty. V Příbrami jsme to sestavovali vždy tak, že jsme vzali programy a hledali průsečíky, v čem jsme schopni se shodnout. Věřím, že ve Středočeském kraji nedošlo k tomu, že ČSSD a ODS ale i jiné politické subjekty by byly natolik rozhádané, že nebudou schopny sednout si k jednomu stolu a zkusit se domluvit na společných programových bodech.

Já jsem v Příbrami podruhé starostou a potřetí zde máme takzvanou velkou koalici ČSSD a ODS a myslím si, že naše město prosperuje. A když se sem přijedete podívat, uvidíte, co všechno se nám ve velké koalici podařilo. Sestavování koalic závisí také na osobnostech a schopnosti najít kompromis. Hlavně také o tom, zda ten či onen chce převzít odpovědnost za vládnutí. Protože každé vládnutí je jenom o odpovědnosti a o tom, co můžeme udělat pro lidi. Věřím, že to na tom kraji nebude tak rozhádané. My v Příbrami jsme se uměli vždy domluvit.

Budete znovu kandidovat na místopředsedu středočeské ČSSD?

Probíhají okresní konference a pak bude teprve krajská. Pokud budu navržen na okresních konferencích, tak považuji za svou povinnost se za okres Příbram ucházet o post místopředsedy.

A kdo by byl podle vás vhodným předsedou středočeské ČSSD místo Richarda Dolejše?

Já mám dobrou zkušenost s lidmi, kteří prošli komunální politikou a dobře zvládali funkci starosty. A je jedno, jestli na velkém městě, nebo malé obci, protože ono zase na malé obci, když nemáte ten úřednický servis, tak je mnohdy těžší starostovat než na velkém městě. Můj tajný typ by byl Miloš Petera, starosta Nymburku. Podporuji starosty, kteří mají něco za sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…