Starý známý Vladimíra Dlouhého: Cože, on kandiduje na Hrad? Ne! Ne!

27.06.2012 6:33

Exministr průmyslu a obchodu a někdejší nejoblíbenější politik Vladimír Dlouhý oznámil přes víkend svou touhu stát se prezidentem. Nikdo z redakcí oslovených dřívějších kolegů či spolustraníků z ODA jeho kandidaturu nechtěl komentovat. Cože? Ne! Nic! Nula! Striktně ParlamentníListy.cz odmítl Tomáš Ježek.

Starý známý Vladimíra Dlouhého: Cože, on kandiduje na Hrad? Ne! Ne!
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Přes víkend ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý oznámil, že hodlá kandidovat v roce 2013 na post prezidenta. S politikou má letité zkušenosti. Od roku 1989, kdy se stal členem první polistopadové vlády tak zvaného národního porozumění, působil jako ministr až do roku 1997, kdy rezignoval na všechny politické funkce.

Cože? Ne! Nic! Nula! Nebudu komentovat

„Cože? Dlouhý chce kandidovat na prezidenta?“ reagoval ještě v pondělí na dotaz ParlamentníchListů.cz Dlouhého kolega ze socialistického Prognostického ústavu a spolustraník z tehdejší ODA Tomáš Ježek.

„Ne, prosím vás, ne! Ode mě podporu nedostane,“ dodal vzápětí rezolutně a pak už se o novopečeném kandidátovi na hlavu státu odmítl bavit. „Říkám k tomu, že ne. Mně se to nelíbí, ale víc nic. Já ne! Ježek nula. Ani komentovat, ani říkat ne. Nic! Prostě nula! Ode mě neuslyšíte nic,“ dal Ježek jasně najevo, že více z něj ParlamentníListy.cz na téma Vladimír Dlouhý nedostanou.

Já nebudu mluvit o někom v jeho nepřítomnosti...

Ochotný rozpovídat se o osobě ekonoma nebyl ani Valtr Komárek, šéf uvedeného Prognostického ústavu, pod nímž Dlouhý pracoval. Spolu s ním byl i v již zmiňované vládě národního porozumění.

„Mám jednu - asi špatnou - výchovnou zásadu, ještě od milovaných rodičů. Nedokážu - pokud to někdy udělám, tak mě to mrzí - o lidech bez jejich přítomnosti mluvit a nakonec ani za jejich přítomnosti. To není můj styl, hrabat se v tom, jací jsou lidé, jestli jsou, nebo nejsou způsobilí,“ omluvil se čestný předseda ČSSD.

Pro úplnost dodejme, že na dotazy ParlamentníchListů.cz, jak hodnotí Dlouhého kandidaturu, nezareagoval ani po dvou dnech někdejší předseda ODA, advokát Jan Kalvoda.

Vem mě do Laterny!

Odpověď na neochotu Ježka bavit se o Dlouhém tak ParlamentníListy.cz možná našly na internetu. Je zde Ježkem totiž popisován polistopadový start vládní kariéry Vladimíra Dlouhého. Ten popisuje období, týden po brutálním zákroku policie proti demonstrantům na Národní třídě, kdy v pražské Laterně magice probíhala vypjatá jednání nově vznikajícího Občanského fóra.

„Tenkrát se podařil Klausovi jeho typický triumfální vstup do Občanského fóra, kde zatím zasedali pouze disidenti.... S ním jsme tam (do Laterny magiky) poté chodili pravidelně od rána do večera každý den....,“ popisuje Ježek.

A pokračuje „Mezitím jsem také chodil do Prognostického ústavu, jehož chodbami se motal Dlouhý a šílel, protože v Laterně nebyl. Nadával na Klause ostrými slovy ´že to takhle dál nejde´. Řekl: ´Tomáši, ty mě tam musíš dostat´. Měl zrovna odletět do Budapešti na takovou tu typicky maďarskou konferenci perestrojkového charakteru...,“ můžeme číst dál.

Tak jsem ho tam vzal. A byl ve vládě

„Dlouhý se rozhodl vrátit letenku. Hned jsme se vydali do Laterny magiky a já jsem ho tam propašoval. To bylo ten večer, doslova několik minut před tím, než se v zadní místnosti sešel Havel, Komárek, Valeš a další, a sestavovala se budoucí vláda. Valeš byl z Prognostického ústavu a měl velice silné slovo u Havla a Komárek měl v Dlouhém pravou ruku. Nevylučuji tedy, že za něj mohli oba intervenovat,“ míní Ježek.

A dodává: „Přesto musel Vladimír přijít a říci něco v tom smyslu: dobrý večer, já jsem Dlouhý - Prognostický ústav a měl bych být ve vládě. Protože za několik hodin vylezli a Vladimír tam byl.“

Za KSČ do vlády, v ní už bez legitimace

Zde se asi sluší dodat, že Vladimír Dlouhý se do vlády Národního porozumění dostal jako nominant tehdejší Komunistické strany Československa, jejímž členem byl od roku 1979. Z jedenadvaceti vládních funkcí tehdy KSČ obsadila deset pozic, dvě získali lidovci a dvě tehdejší socialisté.

Ovšem poměr komunisté versus ostatní (10:11) se během několika dní změnil, když ministerský předseda Marián Čalfa, první místopředseda vlády Valtr Komárek a místopředseda vlády a šéf Státní plánovací komise Vladimír Dlouhý vzápětí z KSČ vystoupili.

Jak se z komunisty stal kovaný pravičák?

Právě komunistická kariéra Vladimíra Dlouhého vadí například Tomio Okamurovi, který chce na podzim kandidovat na senátora. „Mnohým je to jistě sympatický pán, ale jeho názory jsem v posledních letech neslyšel a jeho životní příběh svědčí alespoň zvenčí jen o celoživotní touze udělat dobrou kariéru, a to za jakéhokoli režimu,“ vrtí záporně hlavou kandidát na senátora.

„Jak říká Polívka: Nevadí, že vstoupil, vadí, že přes noc se z kariérního komunisty stal kovaný pravičák,“ shrnul Okamura s poukazem na předlistopadové členství Vladimíra Dlouhého v KSČ a dodal: „Záhadou mi je, jaké názory má pan Dlouhý dnes,“ dodal Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …