Pravda o Parkanové: Nechtěla vidět, nechtěla slyšet...

27.06.2012 10:02

Univerzální politička co do funkcí i členství ve stranách Vlasta Parkanová představovala jako ministryně vrchol opatrnosti. Raději nechtěla o ničem vědět, aby nemohla být v budoucnu za cokoli popotahována. Přesto ji po letech dostihla kauza nákupu letadel CASA, kvůli němuž se ji chystá stíhat policie. Exministryně se právě hájí před sněmovním výborem, který může doporučit její vydání.

Pravda o Parkanové: Nechtěla vidět, nechtěla slyšet...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně PS PČR Vlasta Parkanová

Pověst slušné političky pomáhala nejen samotné Vlastě Parkanové, ale i těm stranám, v nichž momentálně byla, aby ji vyvěsily jako čistý štít kryjící méně čisté praktiky. To naplno platilo pro funkci ministryně obrany, které se ujala jako členka KDU-ČSL. V devadesátých letech byla pro změnu ministryní spravedlnosti za ODA, nyní je místopředsedkyní sněmovny za TOP 09. Jak výmluvné.

Při sestavování vlády Mirka Topolánka ji na post ministryně obrany prosadil tehdejší předseda lidovců Jiří Čunek. „Bylo to také na přání Miroslava Kalouska. A byla to velká chyba. Myslím si, že co se týká manažerských schopností a odborného řízení ministerstva, selhala,“ uvedl pro MF Dnes senátor Čunek. A podle expremiéra Topolánka bylo její největší nevýhodou, že se její odvaha k jakémukoli rozhodnutí blížila nule.

V čele ministerstva byla opatrná, sama nic nepodepisovala

Jako ministryně obrany se soustředila na záležitosti, kde nic neriskovala a naopak se mohla ukazovat na veřejnosti. Rozjela péči o armádní veterány, rozvíjela vojenský historický ústav, hájila radar a účastnila se vojenských přehlídek. Nákupy vojenské techniky však nechávala na svých náměstcích. Kupní smlouvy proto nepodepisovala, ale vždy tím někoho pověřila. Dokonce prý odmítala přebírat od šéfa vojenské tajné služby zprávy o pozadí zakázek, aby se to nemusela dozvědět.



Dbala na to, aby neudělala nic, kde by si byla vědoma porušení zákona. „To je pro ministra málo. Když spravuje veřejné peníze, musí si hlídat, aby byly vynaloženy účelně,“ prohlásil pro MF Dnes spoluzakladatel ODA Daniel Kroupa. Ve vládě našla oporu u Miroslava Kalouska, ke kterému si chodila pro rady, protože on obranu dobře znal. A když pak založil s Karlem Schwarzenbergem TOP 09, následovala ho i do této čisté strany.

Populární Čunek se jí hodil, při problémech se k němu obrátila zády

Pro Parkanovou bylo příznačné nejen to, že lačnila po politických funkcích, v nichž se zdráhala nést jakoukoli odpovědnost, ale zároveň věděla, ke komu se postavit, aby se politickým výtahem vyvezla vzhůru. „Když jsem nastoupil do čela KDU-ČSL a byl jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi, tak ke mně měla velmi blízký vztah. Když jsem se dostal do problémů, odvrátila se ode mě,“ zavzpomínal Jiří Čunek.

U lidí ze Sezimova Ústí u Tábora, kde už řadu let žije, má pověst zgruntu hodné ženské, která ze sebe nic nedělá. To, zda má problémy v politice, ti, kteří ji znají léta, příliš neřeší. „Možná je špatná politička, možná udělala chyby, ale kdo ne. Je to ale moc hodná ženská. Není mstivá, zákeřná, závistivá. Máme ji tu rádi. A ani když bývala ministryní, nikdy se nad nikoho nepovyšovala. Ani jsme o ní nevěděli,“ řekla pro ParlamentníListy.cz sousedka z ulice paní Marie.

Parkanová má ráda zvířata, a tak nemůže být špatný člověk

„Věnuje se charitě, přispívá na opuštěná zvířata. Třeba na kočky dává spoustu peněz, sama má kočičku a miluje zvířata. Říká se, že kdo má rád zvířata, není špatný člověk a o Vlastně to platí dvojnásob. Neříkám, že byla ideální ministryně, ale ženská je opravdu hodná a upřímná. Někdo to na ni prostě ušil,“ myslí si o aktuální kauze s letouny i jedna z jejích kamarádek, která ji zná řadu let.

„Moje maminka pracovala s paní Parkanovou mnoho let a říkávala, že Vlasta jako právník nebyla dobrá a pár věcí i zkazila. Ale jako člověk nikdy nikoho nepodrazila a byla k lidem upřímná a vstřícná a toho si osobně vážím víc, než kdyby byla špičková právnička, ale zlá a zákeřná. Sama jsem ji poznala, když jsem za mamkou do práce občas přišla,“ svěřila se pro ParlamentníListy.cz Jana Hanousková z Tábora.

Z politiky je živa i její dcera, asistentka dvou poslanců

Vlasta Parkanová se do politiky vrhla už před více než dvaadvaceti lety. V roce 1989 spoluzakládala Občanské fórum v Táboře a od roku 1990 už byla poslankyní. Že je politika dobré bydlo, poznala na vlastní kůži, a proto ho chce dopřát i své dceři Adéle. Nejprve si ji vzala sama jako asistentku. Po získání zkušenosti je dcera nyní také živa z politiky, když stíhá dělat asistentku dokonce dvou poslanců, Zdeňka Bezecného a Marka Gregory, spolustraníků Parkanové z TOP 09.

V politice se rozhodně nechudne. Manželé Parkanovi pořídili v listopadu 2007 přímo naproti svému domu v Sezimově Ústí další za 4,57 milionu korun, jehož jediným v katastru nemovitostí uvedeným vlastníkem je dcera Adéla. Ta si v témže roce pořídila byt v Praze na Smíchově za 2,58 milionu korun, na nějž použila 2,15 milionu korun z prodeje bytu ve Stodůlkách.

Na slyšení před imunitní výbor dorazila Parkanová se zpožděním

Na dnešní vystoupení před Mandátovým a imunitním výborem, který bude dávat sněmovně své stanovisko pro zbavení, či nezbavení imunity, nedorazila místopředsedkyně sněmovny včas. Její slyšení může být pro rozhodování členů výboru neméně tak důležité, jako další podklady, které si výbor na nejrůznějších místech vyžádal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …