Dolejš k Parkanové: Přišla na výbor připravená. Asi na ní „pracovali“ právníci

27.06.2012 14:15

Co se dnes odehrávalo v Mandátovém a imunitním výboru sněmovny, kde předstoupila před poslance bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová? Podle člena tohoto výboru Jiřího Dolejše z KSČM přišla Parkanová na výbor připravená a působila jistě. „Asi na ní v posledních dnech zapracovali právníci, nebylo na ní vidět žádné psychické rozladění,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Dolejš k Parkanové: Přišla na výbor připravená. Asi na ní „pracovali“ právníci
Foto: Archiv VP
Popisek: Vlasta Parkanová

Policie chce Vlastu Parkanovou (TOP 09) stíhat kvůli tomu, že nenechala ještě jako ministryně obrany zpracovat posudek na cenu letounů CASA, které byly zakoupeny pro českou armádu. Vznikla tím údajně škoda 658 milionů korun.

„Parkanová přišla na výbor připravená. Dala nám nějaké své vlastní posudky od advokáta,“ prozradil pro ParlamentníListy.cz poslanec z MIV Jiří Dolejš (KSČM).

„Ona je právník, tak je pochopitelné, že se na to dnešní slyšení připravovala. Také proto hovořila jako právník a bylo z jejích slov patrné, že zřejmě na ní ´zapracoval´ ještě jiný tým právníků,“ poznamenal dále Dolejš na dotaz, zda z jednání, či hlasu političky bylo možno vyčíst nějaké rozčarování podobně jako tomu bylo nedávno u Davida Ratha. Ten také nejprve, než o jeho vydání policii poslanci rozhodovali, předstoupil před MIV sněmovny a bylo na něm tehdy vidět, že jej uvěznění fyzicky i psychicky poznamenalo.

„Drby se tam neřešily,“ zmínil dále Dolejš na otázku ParlamentníchListů.cz  o tom, zda se poslanci tázali Parkanové třeba na to, jestli na ní někdo tlačil, aby smlouvu o nákupu letadel prosazovala a nakonec i sama podepsala. „Padaly i dotazy na režim rozhodování na samotném ministerstvu obrany, tedy nejen na pozici její osoby, ale i na pozici náměstka Kopřivy, i na roli ředitele sekce vyzbojování Jiřího Staňka," upozornil v této souvislosti.

Předražení letadel řešit nebudeme, policie by se tím ale zabývat měla

Podle Dolejše je však důležitá ta otázka, jestli skutečně byla cena letadel CASA tak nadhodnocená, jak novináři píší a jak koneckonců uvedl loni ve svém kontrolní zprávě i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).  

„Já jsem se paní exministryně osobně ptal, jestli vnímá, že ta letadla byla předražená,“ poznamenal k tomu Dolejš, i když je mu prý známo, že právě o tom, jestli zakázka byla předražená, nebude parlament nyní rozhodovat.

„To by se ale mělo i tak vyšetřit. Jako poslanci však nemůžeme šetřit to, jak celý nákup letadel CASA probíhal, to musí učinit policie,“ pronesl dále Dolejš.

Prý do výboru už kromě trestního spisu dorazily další dokumenty, třeba od Úřadu vlády, který si „dopisoval“ s Evropskou komisí, jež Česku vytýkala, že nerespektovalo výhrady orgánů EU k tomu, že letadla byla nakoupena bez veřejné soutěže. Porušili jsme tím totiž evropské právní předpisy.

„Ta Evropská komise přišla až dnes. Z těch materiálů ale zatím nevyplývá, že by nám EK chtěla dát za nedodržení evropské legislativy nějaké sankce,“ podotkl k tomu komunistický poslanec.

„Potřebujeme ale ještě definitivní vyjádření od NKÚ, který něco konstatoval a protože s tím šetřením byl vysloven z Ministerstva obrany nesouhlas, tak chceme na to znát další názor NKÚ,“ dodal Dolejš s tím, že výbor jednání o žádosti policie o vydání nynější místopředsedkyně sněmovny přerušil do 10. července, kdy má dát doporučení sněmovně.

„Jak budeme hlasovat, tedy jestli sněmovně doporučíme její vydání, to zatím z pochopitelných důvodů není jasné. Budeme muset ve výboru ještě mnoho materiálů prostudovat,“ doplnil Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

Parkanová: Policejní žádost je podivná

Jak jsme již uvedli, sama Parkanová dnes  do výboru předložila řadu právních stanovisek. Výboru s poukazem na posudky prý zopakovala, že nepochybila při nákupu letadel CASA pro armádu.

„Výboru jsem předložila řadu právních stanovisek, třeba od docenta Břivny, což je tajemník trestního práva právnické fakulty. Tento posudek klidně zpřístupním. Všechny posudky ale bez výjimky mluví o tom, že jsem žádnou povinnost zadávat posudek neměla a že policejní žádost v tomto smyslu je z mého pohledu podivná," pronesla Parkanová.

„Já nechci někoho přesvědčovat a nechci ani říkat, jak má hlasovat a co si má myslet. Každý musí přemýšlet svou vlastní hlavou,“ řekla pak k otázce, jestli bude žádat sama sněmovnu o to, aby ji imunity zbavila.

„Já se nyní musím hájit proti policejnímu obvinění. Ten posudek, který jsem prý nezadala, jsem ani zadat nemohla. Já ale policii nebráním, aby tu věc šetřila ze všech možných úhlů,“ dodala politička.

ČSSD pak ústy šéfa MIV Bohuslava Sobotky zmínila, že odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila může být i v souvislosti s šetřením kauzy nákupu letounů CASA a se jmenováním nového vrchního státního zástupce v Praze.

„Vláda se možná bojí nezávislé justice a policie,“ řekl na brífinku v Poslanecké sněmovně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…