K volebním urnám půjdou Češi v polovině října, rozhodl Klaus

27.06.2012 18:15

Letošní krajské volby se uskuteční v pátek 12. a v sobotu 13. října. V tyto dny se bude konat také první kolo voleb do třetiny Senátu. Rozhodl o tom ve středu prezident Václav Klaus

K volebním urnám půjdou Češi v polovině října, rozhodl Klaus
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Jisté tak je, že kandidátní listiny pro volby do krajských zastupitelstev i do horní komory parlamentu tak bude nutné předložit nejpozději v úterý 7. srpna.

Připomeňme, že při těch posledních volbách před čtyřmi lety tehdy vedoucí občanští demokraté ztratili 111 křesel, obsadili jich pak 180. O stovku víc jich měli právě sociální demokraté, kteří si tehdy polepšili o 175 mandátů. Třetí příčku obsadila KSČM se 114 křesly, lidovci jich dostali 56. VV ani TOP 09 do minulých krajských voleb nezasáhly, druhá nejsilnější vládní strana vznikla až rok po jejich konání.

ČSSD stojí od roku 2008 v čele všech krajů kromě Prahy. Má nyní 11 hejtmanů a dvě hejtmanky. Bude se tedy snažit udržet vládu nad regiony a usilovat o většinu z celkových 675 krajských mandátů.

Sociální demokraté mají většinu i v Senátu, do kterého se bude volit v uvedeném termínu.

Křesla bude obhajovat ale jen v šesti z 27 obvodů.

Vládní ODS bude naopak usilovat o zachování 14 z 25 dosavadních mandátů. Pětičlenný senátorský klub TOP 09 a STAN - stejně jako šestičlenná frakce lidovců - může ztratit tři křesla. O udržení jednoho ze dvou mandátů se bude snažit KSČM. Severočeši.cz mohou ve volbách jen získat a přidat další ke svým dvěma senátorům.

Letošní volby by tak neměly ohrozit většinu nevládních stran v horní komoře. K ústavní většině by jim stačilo obhájit osm mandátů.

V těch nadcházejích volbách se bude rozhodovat spíše o tom, zda ČSSD napodobí své předloňské vítězství, kdy získala 12 senátorů, a zda ODS na rozdíl od roku 2010 obhájí více než osm mandátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…