Spis o Nečasovi byl prověřován, Pospíšil to premiérovi neřekl. A bylo zle

28.06.2012 8:28

Nečekané odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila možná mělo i jiné důvody, než se původně zdálo. Kromě spekulací o zamezení jmenování Lenky Bradáčové do čela pražského Vrchního státního zastupitelství mohlo jít i o vyřizování osobních účtů premiéra Petra Nečase. Toho se prý velmi dotklo, že „Pospíšilův člověk“ na vrchním zastupitelství šťourá v podezřeních vznesených vůči samotnému premiérovi.

Spis o Nečasovi byl prověřován, Pospíšil to premiérovi neřekl. A bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o případ Libora Michálka a údajné korupce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Policie poté vyšetřovala, kdo z politiků byl o Michálkových zjištěních informován a jak s těmito závažnými skutečnostmi naložil. A při té příležitosti narazila i na premiéra Nečase.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Premiér nejspíš věděl, že se o něj v této souvislosti zajímá policie, ovšem netušil, že si kompletní informace z vyšetřování vyžádal Stanislav Mečl, který v té době z pověření ministra Pospíšila řídil pražské Vrchní státní zastupitelství.

Nečas byl prý žalobcovou aktivitou velmi rozezlen. „Nečekal, že by mu Pospíšil takovou věc neřekl,“ cituje server svůj zdroj. Pospíšil sám tvrdí, že o Mečlově prověrce premiérova spisu nic nevěděl. „Nevím, jaké spisy si vyžádal ke kontrole. Neměl jsem s tím nic společného,“ prohlašuje. Nikdy prý jako ministr žádnému státnímu zástupci nemluvil do práce.

V kauze Libora Michálka byl nakonec premiér očištěn. Policie i státní zastupitelství zjistily, že z jeho strany nedošlo ke spáchání žádného trestného činu.

Mečl si prý nechal předložit ke kontrole celkem 34 svazků, u nichž měl znepokojivé poznatky ohledně práce žalobců. Server měl k dispozici seznam těchto spisů, z něhož vyplývá, že se z devadesáti procent jednalo o politické kauzy. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…