Rázný muž ze Strany soukromníků: Šli jsme proti Drábkovi. A mám novinku...

08.07.2012 15:18

ROZHOVOR Nejviditelnější postavou nedávného setkání představitelů libereckých krajských lidovců a Strany soukromníků v salonku Valdštejn hotelu Liberec byl nepochybně místopředseda druhé jmenované strany Rudolf Baránek. Nejen díky rozložité postavě, ale i svojí výřečnosti a jasně profilovaným názorům.

Rázný muž ze Strany soukromníků: Šli jsme proti Drábkovi. A mám novinku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

„Jsme politickou obranou soukromníků. Živnostník je bitý režimem po hlavě ať už zleva nebo zprava. Tomu musíme zabránit,“ říká o Straně soukromníků. Umisťuje ji do pravého středu. Vylučuje koaliční spolupráci nejen s komunisty, ale i sociálními demokraty. Respektuje premiéra Nečase. „Drží slovo,“ míní. Naopak kritizuje TOP 09. „Jejich strana hájí jenom velký průmysl. Vymýšlí všechno proti soukromníkům – paušály, zrušení švarcsystému, zvýšení odvodů OSVČ na zdravotní a sociální pojištění,“ konstatuje.

Strana soukromníků podepsala dohodu o koaliční spolupráci s KDU-ČSL v Libereckém kraji pro podzimní krajské volby. Proč?

Programy obou našich stran se vzájemně dobře doplňují. Proto doufám, že osloví hodně voličů. Zkoušíme spolupráci ve třech krajích. Myslím, že naše spolupráce v době chaosu, zmatku a pomluv by mohla být uklidňující. V KDU-ČSL jsou slušní lidé stejně jako u nás. My jsme draví. Nebudeme na nikoho útočit. Ale jak půjde někdo po nás, tak ho tvrdě nakopeme.

Představte Stranu soukromníků?

Nejsme samozřejmě tak známí jako KDU-ČSL, která je v politickém prostoru sto let. My jsme stavovská strana a tato politika je na našem území už od roku 1905. Navazujeme na tyto tradice, za první republiky měla stavovská strana vždy své poslance v parlamentu a ministry ve vládě. Jsme a vždy budeme politickou obranou soukromníků, jejich rodin a zaměstnanců, svobody a demokracie v České republice. Soukromníků a jejich rodin je u nás ke třem milionům. Netvrdím, že se do nás všichni zamilují a budou nás volit, ale v některých krajích se rozrůstáme velmi prudce. Dvacet dva let po sametové revoluci je malý soukromník, živnostník, sedlák bitý režimem po hlavě ať je zleva nebo zprava. Tomu musíme zabránit. Některé věci se nám podařily – zachránit paušály pro soukromníky, zabránit znovuzavedení registračních pokladen s fiskální pamětí. A mám pro vás novinku, jsem rád, že ji jako první mohu sdělit ParlamentnímListům.cz.

Jakou?

Ostře jsme protestovali proti chování ministra sociálních věcí Drábka a jeho novele zákona týkající se švarcsystému. Je to zločin od něho, likviduje tím lidi. ODS to již pochopila a připravuje novelizaci. Zde vám oznamuji, že Strana soukromníků České republiky nominuje do poslanecké skupiny, která se tímto problémem bude zabývat, šest odborníků. Věřím, že švarcsystém bude v určité velmi rozumné podobě zachráněn. Rozhodně tím nekryjeme černou práci. Pokud někde sedí padesát Vietnamek u pásu, mají živnostenské listy a tvrdí, že mají pronajatých osmdesát centimetrů pásu, tak to je samozřejmě podvod. O ten nám nejde. Ostatně 95 procent těchto podvodníků jsou osoby výdělečně činné cizí státní příslušnosti. Rozrostly se nám tu mafie, které obchodují s otroky, podvádějí, uplácejí. A vždy to má odnést český živnostník. Garantuji, že to tak nebude.

V jakých krajích jste podepsali dohodu o koaliční spolupráci s KDU-ČSL a počítá se s ní i do parlamentních voleb?

Jsem přesvědčen, že Strana soukromníků se bude v krajských volbách ucházet o hlasy voličů ve všech krajích s výjimkou Prahy. V Libereckém, Plzeňském a Zlínském kraji jdeme společně do voleb s KDU-ČSL. V ostatních krajích půjdeme samostatně. Co se týče parlamentních voleb, ještě nevíme, je předčasné o tom nyní mluvit. Uvidíme jak se naše spolupráce osvědčí.

Myslíte, že se parlamentní volby uskuteční v řádném termínu, tedy za dva roky?

Domnívám se, že budou dřív. Počítám, že v příštím roce. Není možné ten tlak vydržet. Je hodně příčin, proč tomu tak bude. Například Starostové už budou mít málo důvodů být společně s TOP 09.

Preference stoupají komunistům. Dovedete si s nimi představit spolupráci v nějaké formě?

Samozřejmě, že ne. I proto si vážíme lidovců, že mají stejný postoj. Co se týká nás, vylučujeme na parlamentní úrovni případnou koaliční spolupráci i se sociálními demokraty.

Českem otřásají skandály ohledně evropských dotací. Jak na ně pohlížíte?

Řeknu vám perličku, kterou řekl evropský komisař přes ekonomiku Olli Rehn jednomu z ministrů současné české vlády, když projednávali dotační průšvih České republiky. „Pane ministře, v celé Evropě se z těch dotací něco ukradne, ale oni se snaží to odůvodnit. Vy už kradete bez komentáře.“ Korupce v tomto rozsahu je zničujícího pro živnostníka ještě více než pro dělníka či zaměstnance. Nejsou peníze, škrtí se na lidech, přitom velcí zloději se nechytí. Korupce je v současné době největším nebezpečím pro drobný a střední stav. Neviním z toho až tak Nečasovu vládu, to se děje od revoluce. Peníze přece nesmrdí, jak řekl duchovní otec tohoto kradení. Soukromník když má deset korun, přemýšlí co s nimi má udělat. Když je má střelec z nějaké strany, přemýšlí kolik se z té desetikoruny dá ukradnout.

Zeptám se na současnou vládu. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se vyjádřil poměrně ostře, že jde o nejslabší a nejhorší vládu v historii České republiky. Jak to vidíte vy?

My jsme v politickém spektru napravo. Petru Nečasovi jsme pomáhali v posledních parlamentních volbách proti Paroubkovi. Kvůli tomu jsem se do politiky vrátil. Máme možnost díky dohodě s premiérem Nečasem pro malé a střední podnikatele něco prosadit.

Jestli to dobře chápu, máte blíže k ODS než k TOP 09?

Kroky ministra Kalouska a Drábka jsou vyslovením třídního nepřátelství vůči živnostníkům. Jejich strana hájí jenom velký průmysl. Vymýšlí všechno proti soukromníkům – paušály, zrušení švarcsystému, zvýšení odvodů OSVČ na zdravotní a sociální pojištění. Nejsme žádné béčko ODS, pouze jsme jim pomohli proti Paroubkovi. Za to nám premiér Nečas nabídl určité možnosti, abychom mohli prosazovat nějaké věci. Máme náměstka na ministerstvu průmyslu. Vytvořili jsme sto dvacet bodů na odstranění administrativní zátěže soukromníkům, třicet jsme prosadili. Nemůžeme čekat po hospodách až budeme slavní a mocní. Nedá se tedy říci, že máme blíže k ODS, ale k premiéru Nečasovi, který drží dané slovo.

Bude mít Liberecký kraj poprvé v historii hejtmanku? Je to velmi pravděpodobné..

Při podepisování koaliční spolupráce do krajských voleb v Libereckém kraji mezi KDU-ČSL a Stranou soukromníků zveřejnily obě strany ve středu 27. června svoji společnou kandidátku. Jejich jedničkou je Eva Směšná, zastupitelka z Desné v Jizerských horách. Pikantní je, že je již čtvrtou potenciální kandidátkou na hejtmanku Libereckého kraje. Doposud vládnoucí sociální demokraté nominovali na první místo Lenku Kadlecovou, občanští demokraté zkušenou náměstkyni ministra školství Evu Bartoňovou. Doplňuje je současná náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Lidie Vajnerová ze Strany pro otevřenou společnost. Utvoří snad spolu ženskou koalici? Míním to samozřejmě v nadsázce, ale zcela vyloučené to není. Jisté však je, že lidovci se soukromníky nepůjdou do koalice s podporou komunistů. Pro připomenutí. Taková koalice nyní Libereckému kraji vládne – ČSSD, SOS s podporou KSČM.  „Pro nás je nepřekročitelná spolupráce s KSČM v jakékoliv podobě,“ zdůraznil Kamil Jan Svoboda, liberecký zastupitel a trojka krajské kandidátky lidovců se soukromníky. „S ostatními subjekty si za určitých okolností spolupráci dovedeme představit, rozhodující bude samozřejmě obsah programového prohlášení krajské vlády,“ objasnil s tím, že doufá v osmiprocentní volební výsledek.

Rudolf Baránek se narodil 8. 10 1950 v Poštorné v katolické rodině živnostenského původu. Je spoluzakladatel Sdružení československých podnikatelů v listopadu 1989.V roce 1992 inicioval vznik Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků a stal se předsedou. V roce 1996 podal demisi a odchází z aktivní politiky. V roce 2009 se vrací, nyní je místopředsedou Strany soukromníků České republiky. Je rozvedený, má pět dospělých dětí. Je hráčským agentem FIFA – Světové fotbalové federace. Byl vlastníkem fotbalového klubu v rodné Poštorné, působil i ve Slovácku. Kromě fotbalu a politiky se zajímá i o historii a obchod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…