Stranická prokurátorko proti ODS, nadával Nečas kvůli Bradáčové. A zde je odpověď

28.06.2012 11:19

Premiér Petr Nečas odmítá, že by za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila stály ve skutečnosti obavy ze jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Přesto v rozhovoru pro MF Dnes připouští, že se části ODS tato možnost po zkušenosti se stranickou prokurátorkou Marií Benešovou nezamlouvá. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně na to zareagovala, že Nečas zavlekl justici do doby temna.

Stranická prokurátorko proti ODS, nadával Nečas kvůli Bradáčové. A zde je odpověď
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jen málokdo uvěřil oficiálnímu zdůvodnění premiéra Petra Nečase, že ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila odvolal kvůli manažerskému nezvládnutí resortu, v němž nedokázal najít úspory. Naopak za hlavní důvod je považována skutečnost, že se schylovalo ke jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze a odvolání ministra tuto možnost prozatím zhatilo.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí


Proti tomuto tvrzení se Petr Nečas ohradil brzy poté, co na veřejnost pronikly informace, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman předložil před několika dny ministru Pospíšilovi návrh na jmenování Bradáčové vrchní státní zástupkyní. Čekalo se tedy už jen na návrat ústecké žalobkyně z dovolené, pak si s ní Jiří Pospíšil chtěl pohovořit a následně jmenovat do funkce.

Premiér připomněl stranickou prokurátorku i Paroubka

Podobné spekulace odmítla i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ve vysílání ČT 24 uvedla, že premiér o Zemanově úmyslu navrhnout Bradáčovou na vrchní státní zástupkyni věděl už delší dobu. Pouze prý netušil, že byl tento návrh už podán, takže odvolání Pospíšila s tím určitě nesouvisí. Zároveň popřela, že by v ODS někdo proti Bradáčové brojil. Kdyby prý tomu tak bylo, tak by se Němcová proti tomu sama ozvala.



Nicméně premiér Petr Nečas v rozhovoru pro MF Dnes připustil, že určité obavy z Lenky Bradáčové v ODS panují. „Tam jsou informace z minulosti o jejích intenzivních kontaktech s Jiřím Paroubkem před rokem 2010. Díky tomu má u části ODS pověst… Tady je prostě zkušenost s Marií Benešovou, stranickou prokurátorkou, která jako nejvyšší státní zástupkyně perzekvovala členy ODS,“ prohlásil předseda vlády.

Být jako Vesecká, dopadli by pánové z ODS jinak

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová považuje nálepku stranické prokurátorky za nehoráznost. „Nemá pro to žádné opodstatnění, protože jsem působila v době akce Čisté ruce, a ta akce se v podstatě nikoho z jeho lidí nedotkla a dotkla se naopak těch z tábora Miloše Zemana - viz Snopková, Svoboda, tak je to samozřejmě směšné. Kdybych byla jako paní Vesecká a byla jsem skutečně stranická, tak by dopadli jinak páni z ODS. Já jsem to ale brala tak, že buď máme důkazy, nebo nemáme důkazy,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Marie Benešová.

Místopředsedkyně ČSSD také tvrdí, že jí kromě Nečase nikdo nevyčetl, že by perzekvovala členy ODS. „On mi paradoxně pořád vyčítá pana Volfa z Kladna. Přitom pan Volf mě dokonce navštívil a žádal u mě pomoc. Takže kdybych ho perzekvovala, tak by se na mě s důvěrou neobracel. To jsou jenom výkřiky do tmy. Já mu ležím v žaludku, protože jsem řekla pravdu o té justiční mafii. A i když jsem za to draze zaplatila, tak každý cítíme, že to má velkou pravdu pod povrchem,“ říká Marie Benešová.

Justice se stala zakázkovým krejčovstvím pro vyvolené

Ta viní z nynějšího stavu justice právě Nečase a jeho předchůdce Mirka Topolánka. „Oni z justice vytvořili doslova zakázkové krejčovství pro vyvolené. Dnes vidíme ten výsledek na tom, jak se zachází s panem Janouškem a jak se zachází s normálními smrtelníky. Ale jak nemá pan Nečas rád mě, tak nemám já ráda jeho, protože zavlekl justici do doby temna. A to mu nikdo neodpáře. On a pan Topolánek to udělali,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová v rozhovoru pro deník Právo přiznala, že pro ni bylo odvolání ministra Pospíšila překvapením. Neví ale, jestli důvodem bylo její chystané jmenování. „Pan premiér to ale řekl jinak,“ poznamenala s tím, že jsou určité skupiny, kterým bezesporu vadí a nemusí to být jen určitá klika v ODS.

Mečl si vyžádal svazek vedený na Nečase

Deník Insider ale přichází s úvahou, že za odvoláním Pospíšila nemusela být pouze neshoda nad rozpočtem, kterou premiér svůj krok zdůvodnil, ani chystané jmenování Lenky Bradáčové, ale událost, která stala už v únoru. Tehdy si Stanislav Mečl, jehož ministr po odvolaném Vlastimilu Rampulovi pověřil řízením Vrchního státního zastupitelství v Praze, vyžádal na městském státním zastupitelství k prověření spisy politicky citlivých kauz.

Mezi nimi byl i svazek, v němž byl jako podezřelý veden premiér Petr Nečas. Šlo o případ Libora Michálka, který přišel koncem roku 2010 s tvrzením, že na Státním fondu životního prostředí bují politická korupce a tehdejší ministr Pavel Drobil to kryje. Policie pak mimo jiné vyšetřovala, kdo všechno z politiků byl o Michálkových podezřeních informován, případně jak s nimi naložil.

Křeslo se pod Pospíšilem houpalo už v únoru

Jedním z prověřovaných politiků byl právě předseda vlády. O tom, že se policie zajímá i o něj, Nečas věděl minimálně už od letošního ledna, kdy o tom psala média. Že si však Pospíšilův vyslanec na vrchním státním zastupitelství k tomu vyžádá kompletní spis a bude mít detailní informace z vyšetřování, to premiér netušil. O Mečlově aktivitě se podle informací Insideru dozvěděl během února a byl tím velmi rozezlen.

Tehdy však byla Pospíšilova pozice kvůli „válce státních zástupců“ hodně otřesena, právě v únoru navíc prohrál soud o platnost odvolání Vlastimila Rampuly. Premiér proto svého ministra z taktických důvodů odvolávat nechtěl. V březnu – měsíc po Mečlově kontrole – policie konstatovala, že Petr Nečas žádný trestný čin nespáchal. A státní zástupkyně tento postup stvrdila.



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …