Kníže ke Klausovi: Je profesionál. Nepřesvědčují ho lidé na úrovni amatérů

28.06.2012 16:00

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg kandiduje na českého prezidenta s cílem udržet zemi v Evropské unii, jejíž základy považuje i přes současnou krizi za daleko pevnější než svého času byla Rakousko-uherská monarchie. Přestože jej prý Václav Klaus nemá rád, Schwarzenberg o něm v rozhovoru pro Ekonom hovoří jako o profesionálovi.

Kníže ke Klausovi: Je profesionál. Nepřesvědčují ho lidé na úrovni amatérů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) začal rozhovor pro Ekonom trochu netradičně. Porovnal totiž EU a Rakousko – uherskou monarchii.

 „V Evropě nemáme ono rozdělení národů na privilegované a neprivilegované. Alespoň teoreticky jsme si všichni rovnoprávní. Navíc je Evropa postavena na demokratických základech. A v tom je oproti monarchii rozdíl, i když alespoň v její západní části se vývoj demokracii stále více blížil,“ podotkl k tomu Schwarzenberg.

Podle něj má ale EU pořád sílu k reformám, i když kvůli neutěšené hospodářské situaci přijde daleko rychlejší vývoj, než jaký jsme schopni strávit.

„Kdyby se EU rozpadla, tak zde vnější síly budou mít daleko větší vliv…Myslím na daleko bližší okolí, Rusko například. Na Balkáně je zase Turecko. Pak bychom čuměli. Kdo by se nám sem dral a kdo by rozhodoval o našich záležitostech. A silné evropské státy by k těm malým přistupovaly daleko bezohlednějším způsobem,“ poznamenal dále kníže a na adresu evropské federace dodal:

„Při vší nedokonalosti a byrokracii EU – hodinu bych tu mohl uvádět argumenty proti– přesto tvrdím, že spojená Evropa je tou nejlepší možností.“

Klaus a Zeman? Ti se mohou na sebe spolehnout

V dalších odpovědích se pak věnoval své kandidatuře na Hrad. Také nalezl pár slov k osobě Václava Klause, či k osobě Miloše Zemana.

„Navzájem o sobě vědí a mohou se na sebe spolehnout. Ostatní prezidentští kandidáti už nejsou tací, aby mohli splnit nějaké Klausovo přání. V ODS asi bude kandidovat Přemysl Sobotka, který měl k Václavu Klausovi vždy kritický vztah,“ uvedl pak k tomu, že Klaus nedávno - i když nepřímo - podpořil právě kandidaturu Zemana.

„Klaus je profesionál a asi ho moc nepřesvědčují ani lidé, kteří jsou v politice tak trochu na úrovni amatérské ligy. Například Jan Švejnar. Je to sice i profesor ekonomie, ale pochybuji, že by jeho názory s těmi Klausovými nějak korespondovaly. Expremiér Jan Fischer je zase pro současného prezidenta málo vyhraněná a jasná osobnost. Navíc byl léta v KSČ, pak se překabátil, a když vládl, tak podle zásady ´kdo nic nedělá, nikoho neurazí´. A proti mně má Klaus něco od první chvíle, kdy jsem se tu objevil,“ označkoval pak kníže kandidáty na Hrad.

Jsem havlovec, což je smrtelný hřích

Na dotaz redaktorů časopisu k tomu, proč tedy Klaus nemá rád jeho, kníže dodal:

„Už proto, že jsem havlovec, což je v jeho pojetí smrtelný hřích. Navíc je výrazně ovlivněn tím, co se na českých školách v dobách našeho mládí učilo. Když je někdo vychován v jiráskovsko-nejedlovském pojetí českých dějin, tak je pro něho jakýkoli člověk, který patří ke katolické, pobělohorské šlechtické rodině tím posledním, koho by v domácí politice chtěl vidět. A za třetí - a to mi sám říkal – mě považuje za levičáka."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…