Jan Rosák: Věřím vládě. Takoví grázlové tam zas nejsou

29.06.2012 9:03

Pochmurný nádech má výsledek ankety deníku MF Dnes, který oslovil sto osobností z celé republiky a položil jim otázku, zda věří premiérovi a vládě, že myslí upřímně boj proti korupci. Naprostá většina dotázaných odpověděla, že ministerskému předsedovi ani jeho týmu nevěří a někteří směrem ke Strakově akademii přidali i jedovatou invektivu.

Jan Rosák: Věřím vládě. Takoví grázlové tam zas nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Slavný hokejový útočník Jaroslav Holík si v anketě vůbec nebral servítky. "Těmto lidem vůbec nevěřím, že by chtěli bojovat s korupcí. U nás to nejde," řekl legendární hokejový reprezentant. Dodal, že jej vůbec nezajímá, jaký soud v kauze Vlasty Parkanové vysloví sněmovní Mandátový a imunitní výbor. "Zakázka byla o 658 miliónů předražená. To stačí. Na západě ihned politici odstupují," dodal sportovec.

Peníze tečou nesprávným směrem

Oblíbený režisér Zdeněk Troška prohlásil, že ve svém okolí už nezná ani jednoho příznivce současné vlády. "Svými skutky nás vláda přesvědčuje o tom, že boj s korupcí vážně nemyslí. S občany se hraje hra na schovávanou," konstatoval režisér.

Téměř totožný názor vyslovil i Troškův kolega z branže, režisér a producent Václav Marhoul. Prohlásil, že ani jedna ze stávajících politických  stran není bez viny a všechny jsou namočené v korupčních skandálech. "Je jasné, že s korupcí chtějí bojovat pouze ve chvíli, kdy se jim to hodí," řekl Marhoul.

S tím souhlasí i populární folková zpěvačka Pavlína Jíšová, která prohlásila, že státní pokladna má finančních prostředků dostatek. Pouze ale "tečou" nesprávným směrem. "Vláda to s korupcí bude myslet vážně, až v kabinetu budou sedět lidé, kteří se nechtějí obohatit. Situace kolem státních zakázek je tristní," uvedla zpěvačka.

Moderátor Rosák vládě věří

Ojedinělý hlas volajícího zbloudilce na poušti pak připomíná názor moderátora Jana Rosáka, který bere avizovaný boj vlády s korupcí vážně. V této souvislosti Rosák uvedl, že nemá rád revolucionáře, kteří neustále stojí na barikádách. "Já tomu věřím. Takoví grázlové tam nejsou," řekl moderátor.

Týmu ze Strakovy akademie nedůvěřuje ani známá advokátka Jiřího Kájínka, JUDr. Klára Long Slámová. Zdůraznila ovšem, že odvolání Jiřího Pospíšila nemá na její názor vliv. "Takové rozhodnutí jsem totiž čekala už dříve, vzhledem k tomu, co se v rámci ministerstva spravedlnosti dlouhodobě dělo," prohlásila právnička.

Neradostný názor na působení Nečasovy vlády zastává i populární hudebník David Koller, který nedávno nazpíval protestsong Jsme v prdeli. "Zatím to vypadá, že se jedná akorát o to, zamést si před vlastním prahem malými rybami. Na velké čekáme," odpověděl hudebník.  Oblíbený spisovatel Ladislav Pecháček v anketě rovněž vládě vyslovil nedůvěru. Zároveň ostře odsoudil odvolání Jiřího Pospíšila. "Pospíšil byl jeden z mála ministrů, který nestačil načichnout špatnými politickými manýry," řekl spisovatel.

Premiér nese zásadní vinu

Herečka Marie Čermáková je totální vládní skeptik. "Vládě a premiérovi vůbec nevěřím. Svými činy nebojují  proti korupci. Spíš dělají všechno proto, aby se věci skryly a nebyly odhaleny," prohlásila umělkyně.

Známý pražský kardiolog Jan Pirk je se svým názorem - stejně jako Jan Rosák  - v menšině. "Musím věřit, jinak bych se musel zbláznit. Zklamaly mě hádky v koalici. Nicméně ještě pořád věřím, že proti korupci chtějí bojovat," řekl lékař.

Důvěru v Nečasův kabinet stále více ztrácí ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horvátová. "Zásadní vinu na tom má premiér, neboť nesouhlasím s některými jeho kroky," řekla Horvátová a dodala, že mnoho otazníků vyvolává i podivné odvolání Jiřího Pospíšila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…