Pospíšila možná vystřídá „Nečasův člověk“. S Bradáčovou má nevyřízené účty

29.06.2012 9:22

Na post nového ministra spravedlnosti místo odvolaného Jiřího Pospíšila se mluví o poslanci Marku Bendovi, či poslanci Janu Kubatovi. Podle některých informací je však největším favoritem Daniel Volák, dosavadní první náměstek ministra, který měl ovšem blízké vztahy spíše s poradci Petra Nečase.

Pospíšila možná vystřídá „Nečasův člověk“. S Bradáčovou má nevyřízené účty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Daniel Volák je mezi občanskými demokraty považován za největšího favorita. Právník vystudovaný bez pochybností o diplomu, nezatížený ani jinými skandály a navíc seznámený s chodem ministerstva, které nyní jako první náměstek za odvolaného Pospíšila reálně řídí. Jeho nominaci by Petr Nečas mohl obhájit.

Navíc se spekuluje, že by mu bývalý starosta Litvínova byl v této funkci velmi po chuti. Podle informací MF DNES má velmi blízko ke skupině Nečasových poradců. Společně s Pavlem Drobilem a Ivanem Langrem patřil ke kritikům připravované novely Zákona o státním zastupitelství, kterou připravoval právě Pospíšil.

Pospíšil sám od své „dvojky“ dává ruce pryč. Na ministerstvo si Voláka nevybral, jako prvního náměstka mu jej určilo vedení ODS. „Z úhlu pohledu pana premiéra nese stejnou odpovědnost jako já, protože on je politicky nominovaný náměstek,“ říká o jeho pozici na ministerstvu dnes pro MF DNES Pospíšil.

Pokud jde o Volákův vztah k Lence Bradáčové, kterou by měl jmenovat do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze, nelze přehlédnout, že s ní má nevyřízené účty Volákova manželka. Ta pracuje na okresním státním zastupitelství v Mostě a krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, kde Bradáčová nyní dělá náměstkyni, na ní podalo kárnou žalobu pro možné odborné pochybení. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…