Pospíšil začíná mluvit: Absurdní. Nechápu, jak na to Nečas přišel

30.06.2012 18:27

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil ke způsobu, jakým mu Petr Nečas oznámil jeho odvolání, názorům ODS na reformu státního zastupitelství, i svému vztahu k Lence Bradáčové. Závěrem ujistil, že z ministerstva odchází s dobrým pocitem a čistým svědomím.

Pospíšil začíná mluvit: Absurdní. Nechápu, jak na to Nečas přišel
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Reforma státních zastupitelství, která mu podle některých zlomila vaz, měla v ODS podporu.  „Většinu změn, jako nový přístup jmenování státních zástupců, nebo to, že pokyny podřízeným budou muset nadřízení státní zástupci dávat písemně, podpořila celá odborná komise ODS.“ Debata o rušení vrchních státních zastupitelství a vytvoření speciálního protikorupčního útvaru však podle něj dopadla půl na půl.

Lenka Bradáčová je podle něj naprostá profesionálka, která nekouká napravo nalevo. Rozhodně prý není pravda, že by ji prosazoval jeho plzeňský „patron“ Roman Jurečko, jak se snažil naznačit premiér Nečas. „To je absurdní, vůbec nevím, kde k tomu pan premiér přišel.“ Jurečko s Bradáčovou se prý nikdy nepotkali.

Odmítá i tvrzení, že by Roman Jurečko zasahoval do fungování ministerstva spravedlnosti. „Pan Jurečko na ministerstvu neovlivnil jedinou zakázku, neumístil tu jediného člověka z Plzně,“ tvrdí Pospíšil. Sám fakt, že by Jurečko byl „kmotrem“ je podle něj nesmyslný. „Jurečko je místopředseda regionální ODS na Plzeňsku, baví se s novináři, to není nějaký neznámý pán v pozadí.“ Premiérova obvinění v tomto smyslu vnímá jako „zlou slinu“.

Své působení na ministerstvu hodnotí Pospíšil jako úspěšné. Byť za svého prvního působení ve vládě Mirka Topolánka udělal několik chyb, v Nečasově vládě se mu prý podařilo je odstranit. „věci, které se mi nepovedly, jsem v druhém termínu napravil,“ tvrdí.  Některé věci prý po odchodu Topolánkovy vlády hodnotil jako chyby- například jmenování Vlastimila Rampuly. „Dneska jsem subjektivně spokojený, že jsem je napravil,“ prohlašuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…