Pavel Blažek bude jmenován ministrem spravedlnosti v úterý dopoledne

02.07.2012 10:13

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz bude místopředseda ODS Pavel Blažek jmenován ministrem spravedlnosti místo Jiřího Pospíšila v úterý v 10 hodin dopoledne na Pražském hradě.

Pavel Blažek bude jmenován ministrem spravedlnosti v úterý dopoledne
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Prezident republiky Václav klaus totiž odlétá ve středu na státní návštěvu Malajsie a Indonésie. Jmenování redakci potvrdily tři nezávislé důvěryhodné zdroje.

ParlamentníListy.cz původně informovaly, že by se Pospíšilovým nástupcem měl stát první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, neboť by to mělo logiku v rámci rozložení sil ODS mezi regiony. Podle všeho ale premiér Petr Nečas svůj názor změnil.

Vztahy se zlepšily

"V poslední době se vztahy mezi Pavlem Blažkem a premiérem hodně zlepšily a Blažek mu byl loajální a vždy, když bylo potřeba, tak stál za ním. V tomto smyslu je jeho jmenování logické. Navíc je to místopředseda strany a právník," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

Nečas si tímto krokem posílí i vliv v silné jihomoravské ODS. Například na posledním 22. kongresu ODS měla jihomoravská ODS 63 delegátů, ústecká 43 a plzeňská ODS Jiřího Pospíšila a Romana Jurečka jen 36.

O Pavlu Blažkovi nebylo v poslední době také slyšet, protože byl delší dobu nemocen a nemohl se tak věnovat ani ODS v oblasti Brno-město. Podle informací ParlamentníchListů.cz se větší odpor k odvolání Pospíšila z regionů neočekává. "Problém je trochu u řadových členů, kteří nevědí, o co jde. Ti, kteří jsou trochu zasvěcení, tak vědí, že si Pospíšil hrál svou hru," řekl redakci zdroj dobře obeznámený s děním v ODS.

Postavení Nečase v regionech je teď stabilní

Poslancům ODS podle informací redakce ale trochu vadí, že nejsou o celé věci informováni. "Výkonná rada by měla být až příští pondělí a poslanecký klub až příští úterý. My se dozvíme vždycky všechno až jako poslední," postěžoval si člen poslaneckého klubu ODS.

Premiér si mimo jiné posiluje pozici před podzimním volebním kongresem ODS, který proběhne po krajských volbách. Dle současné situace by mu měla být většina regionů loajální: Vysočina Nečasova přítele Ivo Strejčka a Miroslavy Němcové, Nečasův domovský Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj Zbyňka Stanjury, Pavla Drobila a Evžena Tošenovského (toho Nečas podporoval na prezidenta), dále jihomoravský kraj Pavla Blažka a Jiřího Kadrnky. Jihočeský kraj si Nečas naklonil jmenováním Martina Kuby ministrem průmyslu a část středních Čech získal získal nominací Petra Bendla ministrem zemědělství, i když v tomto regionu má pořád silný vliv Nečasův kritik Petr Tluchoř. V dalších krajích snad kromě Plzeňského by výraznější opozice proti Nečasovi být neměla, a to ani v kraji Libereckém.

Informace naší redakce potvrdil rovněž premiér Nečas. "Dnes jsem prezidentu republiky navrhl, aby jmenoval JUDr. Pavla Blažka, Ph.D., ministrem spravedlnosti. Zítra jej pan prezident v deset hodin jmenuje," uvedl.

 

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…