Nečas trpí poruchou osobnosti, naznačil analytik po vyhození Pospíšila

02.07.2012 12:00

Každý politik je závislý na mínění společnosti, přinejmenším té její části, která chodí k volbám. O to překvapivější jsou proto výroky premiéra Petra Nečase, jenž v reakci na protesty proti odvolání ministra Jiřího Pospíšila prohlásil, že jestli tomu veřejnost tleská, nebo netleská, je druhořadé. Pohrdat jejím míněním se ale předsedovi vlády i ODS může vymstít.

Nečas trpí poruchou osobnosti, naznačil analytik po vyhození Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Zaujmout svým výrokem se snaží většina politiků, málokdo z nich má ale na mysli takovou pozornost, které se dostalo nedávnému vyjádření premiéra Petra Nečase. Ten v reakci na nespokojenost, kterou v lidech vyvolalo odvolání dlouhodobě nejpopulárnějšího ministra Jiřího Pospíšila, prohlásil, že je druhořadé, jestli tomu veřejnost tleská, nebo netleská. A spekulace médií a občanů ohledně důvodů pro odvolání označil za mýty, které je třeba vysedět.  

„Moc zákonodárná i výkonná musí v každé demokratické společnosti sledovat veřejné mínění: nelze dlouhodobě vládnout proti němu. Pozoruhodné je, že v Česku, kde má vláda dle posledních průzkumů podporu jen 13 procent obyvatelstva, to premiéra nezajímá a ještě o tom hovoří v médiích, i když je zřejmé, že právě takovéto výroky ohrožují nejen jeho,“ napsal k tomu ve svém blogu na Aktuálně.cz politický komentátor a publicista Karel Hvížďala.

Nečasova popularita spadla za dva roky na polovinu

V podobném duchu se nesl i komentář Petra Holce pro Reflex.cz, i když ten upozornil, že popularita politiků je ošemetná věc. „Nicméně pohrdat veřejností jako Nečas, to je jistě velmi originální pojetí demokracie. V ní totiž právě veřejnost politiky volí, nebo nevolí – včetně Nečase. A že právě jeho i ODS, jíž ve svém snu šéfuje, spíš nevolí, ukazují i výzkumy veřejného mínění,“ upozorňuje Petr Holec na propad přízně premiéra i jeho strany.

V červnu 2010 bezprostředně po volbách byl Petr Nečas podle průzkumu agentury STEM s 55 procenty třetím nejpopulárnějším politikem v zemi za předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Obliba předsedů těchto tří stran u veřejnosti se promítla do toho, že právě ony mohly vytvořit vládní koalici. Už po půl roce v čele kabinetu ale Nečasova popularita klesla na 41 procent a v květnu letošního roku se propadla dokonce na 28 procent.

Politik nemůže veřejnost nevnímat, když je jí odpovědný

„Politika je, když se vyhnu vzletnému spojení služba veřejnosti, něco, co bezprostředně souvisí s veřejností. Žádný politik si dlouhodobě nemůže dovolit ignorovat nejen názory veřejnosti, ale to, jak jeho působení ovlivňuje veřejnost a jak je veřejností vnímáno. Každý krok musí politik  připravovat a provádět s vědomím toho, jak to zapůsobí na veřejnost. Protože je veřejnosti v podobě voličů přímo odpovědný,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz publicista a bývalý politický komentátor Rádia Svobodná Evropa Jefim Fištejn.

Zároveň je přesvědčen, že k názoru veřejnosti musí být premiér hodně citlivý. „Svou kariéru zatím budoval naopak nikoli na přehlíživém sebeprosazování, kterým se vyznačovali někteří politici před ním, ale na tom, že své politické úsilí přizpůsobil tomu, co si veřejnost dlouhodobě přeje. Kupříkladu boj proti zkorumpovanosti české politické scény. S ním přece přicházel do úřadu, s ním byl zvolen na kongresu ODS,“ připomíná Fištejn, že Nečas vyslyšel volání veřejnosti a protikorupční téma si vzal před posledními volbami za své.

Změna postoje není u Nečase příliš reálná

„Dá se jednoznačně říct, že svým výrokem o druhořadosti veřejného mínění vyslal premiér Nečas lidem vzkaz, že ho jejich názor nezajímá. S tímhle postojem to ale nemůže dlouho vydržet. To je signál o nějaké poruše osobnostní a i samotné strany,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala na absurdní rozpor, když politik závislý na mínění veřejnosti jí oznamuje, že ho vůbec nezajímá.

A ta mu to v polovině jeho vládnutí vrací a konat se volby teď, splakal by nad výsledkem nejen Petr Nečas, ale i celá ODS. Proto bude muset s blížícím se termínem voleb své vystupování upravit. „Kdyby mu někdo poradil, že některé věci nemá říkat, tak to může člověk změnit v každém věku. Otázka je, jestli by uměl jinak komunikovat jak dovnitř strany, tak i s veřejností,“ není si publicista Karel Hvížďala jist, jestli je Nečasova proměna v člověka respektujícího názory veřejnosti reálná.

Buď musí změnit své chování, nebo odejít z politiky

Při srovnání všech tří předsedů ODS vychází Jefimu Fištejnovi, že citliví k tomu, jak se k nim veřejnost staví, byli všichni. „U Klause byla vazba na názor veřejnosti ještě silnější, než se zdá. Ale byla silně neutralizována jeho značnou soustředěností na dosažení cíle, protože on měl vizí a po té tvrdě šel. Velká citlivost na veřejné mínění ale provázela oba jeho nástupce,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jefim Fištejn, jenž patřil do týmu poradců bývalého premiéra Jana Fischera.

Domnívá se proto, že pokud by delší dobu přetrvával stav, kdy je Nečas vnímán záporně, musel by buď změnit své chování, nebo z politiky odejít. „Není to člověk, který je autistický vůči prostředí. Rozhodně je na něm silně závislý, takže momentálně asi docela prožívá to, co se kolem něj děje,  jenomže mu schází komunikativní obratnost a dovednost, jak vytěžit z každého svého kroku maximum prestiže, image a popularity. To sice není cílem, ale rozhodně ani opak nesmí být cílem. Politik nemůže prosazovat něco, co z něho dlouhodobě dělá v očích veřejnosti nešiku,“ uzavírá Fištejn.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …