Maďaři obsadili naše hroby, Vondru čeká bitva. Dozvuky minulosti na Podkarpatské Rusi

03.07.2012 7:02

Česká republika plánuje do dvou let vybudovat v hlavním podkarpatoruském městě Užhorod zcela nový centrální vojenský hřbitov pro Čechy a Slováky, kteří padli v boji za Československo na tomto našem státním území v letech 1919-1945.

Maďaři obsadili naše hroby, Vondru čeká bitva. Dozvuky minulosti na Podkarpatské Rusi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Očekává se kvůli tomu ale tvrdá diplomatická bitva s Maďarskem. S reálnou podporou ministra obrany Alexandra Vondry však veteráni příliš počítat nemohou- zůstanou tedy na to s největší pravděpodobností- tak jako většinou dosud- sami.

Maďaři si totiž - paradoxně vzhledem ke své kontroverzní historii v tomto regionu- postavili na hrobech našich hrdinů a českých civilistů, zemřelých za československé éry na Podkarpatorusku své vlastní symbolické kříže. Ti mají připomínat jejich vojáky, kteří zde padli v bojích proti Čechoslovákům ve válce v březnu 1939 a pak v roce 1944 při Zakarpatské ofenzivě Rudé armády. 

ParlamentnímListům.cz to přímo na místě potvrdil Pavel Filípek z ministerstva obrany, který má problematiku českých vojenských hřbitovů a registraci válečných hřbitovů na starost.

„Počítáme s tím na jaro 2014, kdy se sejde hned několik významných výročí. První českoslovenští legionáři padli v boji s Maďary o Užhorod už v roce 1919. A pak tu máme výročí války v březnu 1939, kdy jsme bránili Užhorod proti obrovské maďarské přesile, a kdy zde také padlo nemálo českých, slovenských a rusínských obránců Československa, dokonce ještě několik dní po té, co na Pražský hrad dorazil Hitler,“ řekl ParlamentnímListům.cz Filípek. Podle něj se má ale na užhorodském hřbitově Šachta vytvořit ve spolupráci ministerstva obrany a Československé obce legionářské velký pomník, ústřední kříž, kamenné náhrobky i symbolické hroby všem Čechoslovákům, kteří na tomto bývalém státním území padli. Očekává ale přitom nemalé mezinárodní problémy.

Maďaři okupují naše hroby

„Nejdříve musíme dosáhnout přemístění symbolických maďarských křížů, z nichž část stojí na našich hrobech. Bylo to od Maďarů politické gesto, kterými chtěli demonstrovat své historické postavení v tomto regionu,“ připomíná Filípek paradoxní situaci, kdy Maďaři, kteří původní slovanské obyvatelstvo stovky let brutálně utlačovali, mají nyní větší podporu místních politických představitelů než Česká republika. Ta přitom po nich neuvěřitelně zaostalou a zbídačelou zemi převzala a za krátkou dobu i hospodářsky a kulturně mocně pozvedla.

Na otázku, zda má ministerstvo obrany připravený nějaký náhradní plán, pokud by Maďaři svůj symbolický hřbitov na našich reálných hrobec nechtěli zrušit, Filípek odpověděl, že s tím nikdo nepočítá. „Tento fakt je prostě nepřípustný,“ dodal Filípek. Přiznal však i opatrnický přístup užhorodského kraje a magistrátu, který od české aktivity dává ruce pryč s tím, ať si to s Maďary vyřídíme sami. Mezivládní jednání na ministerské úrovni mezi Vondrou a jeho resortním protějškem na maďarské straně ale nevidí jako příliš reálné. Veteráni si tak budou muset proti vůli cizího státu pomoci opět sami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…