Svědek v kauze CASA: Ukázal na exnáměstka Bartáka a teď mu hrozí vyhazov

02.07.2012 16:09

Podplukovník Karel Daňhel, který je svědkem v kauze nákupu letadel CASA tvrdí, že kvůli svému svědectví na policii přišel o bezpečnostní prověrku a má nyní zákaz létat. Dokonce mu hrozí i postavení mimo službu, což ostatně sdělil dnes v rozhovoru pro Radiournál a také pro Mladou frontu Dnes.

Svědek v kauze CASA: Ukázal na exnáměstka Bartáka a teď mu hrozí vyhazov
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

V kauze nákupu letadel CASA promluvil v těchto dnech jeden ze svědků - expert na vojenskou techniku, podplukovník Karel Daňhel. A přiznal se k tomu, že zpracovával pro armádu posudek, který pořízení letounů nedoporučil. Ovšem později prý na něj tlačil tehdejší náměstek resortu obrany Martin Barták, aby posudek změnil. Barták to ale odmítá, Daňhela podle zjištění Radiožurnálu nyní hlídá ochranka.

 „Přišlo nám vyjádření prvního náměstka pana doktora Bartáka, kde nás upozornil, že tam byla tendenční tvrzení, jako rozhodnutí vrcholného managementu ministerstva obrany, toto bylo nařízeno vyškrtnout a přepracovat. Nicméně já jsem to odmítl přepracovat a přepracoval to někdo jiný,“ řekl Daňhel v této souvislosti Radiožurnálu.

Podobně hovořil Daňhel i v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). I tomuto deníku pak zopakoval, že letouny CASA podle něj nesplňovaly požadavky armády a byly nevyhovující. 

„V závěru expertízního posouzení bylo konstatováno, že letouny CASA nesplňují požadavky v doletu a přepravní kapacitě, a že bude nutné doplnit tyto letouny dalšími dvěma letouny vyšší kategorie. To bylo doporučení, které jsme odeslali na ministerstvo obrany,“ uvedl Daňhel. 

Prý ale kvůli svému svědectví na policii přišel o bezpečnostní prověrku a má zákaz létat, což Českému rozhlasu potvrdila i Mira Třebická z generálního štábu. Dokonce prý nyní Daňhelovi hrozí postavení mimo službu. 

Vedení armády: Má problémy s prověrkou

„Podplukovník Daňhel se jako odborník osvědčil, ovšem vyskytly se jakési problémy s jeho bezpečnostní prověrkou. V tuto chvíli je podplukovník Daňhel v takzvané dispozici a čeká se na vyjádření NBÚ k jeho odvolání,“ řekla Třebická Radiožurnálu. 

Sám Barták již pro média sdělil, že žádný nátlak nevyvíjel, a Daňhela označil jako nevěrohodného. Funkce a bezpečnostní prověrky mu byly odebrány údajně kvůli jeho vážným pochybením.

Barták: Jde o lež

Podle Bartáka naopak letadla CASA ve všech kritériích odpovídala požadavkům armády, které si sama definovala. "Kategoricky popírám, že bych vyvíjel jakýkoli tlak směřující k pořízení letounů CASA. (...) Pokud je tvrzeno, že jsem údajně měl nechat vyškrtnout informace o nedostatcích letadel CASA v interních podkladech ministerstva, musím konstatovat, že i v tomto případě jde o lež," prohlásil Barták.

Deník MfD ale tvrdí, že v dokumentaci ministerstva obrany Barták projevuje nespokojenost s postojem armády. Žádá třeba, aby se "vyhnuli tendenčním tvrzením jako značně poruchové, podstatné a neúměrné náklady". "Z výše uvedených důvodů doporučuji materiál ministryni obrany nepředkládat," cituje pak MfD Bartákův postoj z dokumentů.

Poslanci z mandátového a imunitního výboru mají o doporučení k vydání Vlasty Parkanové policii rozhodovat 10. července. Policie Parkanovou viní, že jako ministryně obrany v souvislosti s nákupem letadel CASA nenechala zpracovat posudek na cenu letounů a tím údajně vznikla škoda 658 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…