Ze zákulisí ODS: Důvody, proč Nečas před týdnem vyhodil Pospíšila

03.07.2012 10:19

Premiéru Nečasovi prý ležel Jiří Pospíšil v žaludku už dávno. Vadilo mu, že hrál především na vlastní mediální obraz, ale i jiné věci. Nyní však prý získal důvod, proč ministra nadále ve vládě nedržet. A tím důvodem byla vnitrostranická matematika v rámci ODS.

Ze zákulisí ODS: Důvody, proč Nečas před týdnem vyhodil Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Komentátor Petr Kolář v textu v MF DNES píše, že nedávno byla uzavřena dohoda velkých moravských regionů na podpoře Petra Nečase na příštím kongresu. Do té doby to totiž vypadalo, že se jejich spojenectví obrátí proti předsedovi strany. „Pomalu se začínala formovat koalice těch, kterým Nečas v uplynulých měsících pomohl zhatit jejich lokální zájmy,“ píše Kolář.

Regionální bossové však nedokázali najít osobnost, která by se postavila Petru Nečasovi. Nakonec se dohodli, že tedy podpoří současného předsedu, ovšem výměnou za to budou dva největší moravské regiony- Moravskoslezský a Jihomoravský kraj- požadovat místopředsednická křesla pro Pavla Drobila, respektive Pavla Blažka. A protože za Nečase se postavil i jeho „domovský“ Zlín a Langerova Olomouc, má na dosah sjezdovou většinu. K té stačí například podpora Jihočechů, které si nedávno premiér zavázal jmenováním Martina Kuby do vlády.

Jurečkova a Pospíšilova Plzeň prý naopak působí v ODS jako outsider, se kterým nikdo nechce nic mít. Důvodem k odvolání ministra byly pak přímo i některé Pospíšilovy kroky (například jeho stížnost ve prospěch čmárajícího řidiče Smetany prý velmi rozběsnila Ivana Langera).

Když se premiér dozvěděl o uzavřené moravské dohodě, neměl už důvod nadále držet ve vládě Pospíšila. Výběr jihomoravského šíbra Blažka na jeho místo pak může působit jako „záloha“ na kongresovou podporu. Na ministerstvo podle Koláře vstupuje sledován mnoha zákulisními hráči, kteří očekávají, že se lidé v justici přestanou dělit na „čisté“ a „špinavé“ a ministr utne snahy o zvyšování moci žalobců ve státě.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…