Jako v bezedné žumpě. Vít Bárta odhaluje plýtvání vlády

03.07.2012 14:24

Véčkařský guru Vít Bárta si tentokrát vzal na paškál ministra zdravotnictví Hegera. Ten podle něj vůbec nedodržuje rozpočtovou odpovědnost a místo aby šetřil, řeší nedostatek peněz tím, že je tahá z kapes lidem. Ty pak mizí v systému zdravotnictví „jak v bezedné žumpě.“

Jako v bezedné žumpě. Vít Bárta odhaluje plýtvání vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Ministr Heger se podle něj snaží najít nové zdroje příjmů pro zdravotnictví. „Způsob, jakým to dělá, je však velmi nešťastný, nekoncepční a proti duchu dohod, které jsme prosadili ještě v rámci koalice,“ upozorňuje někdejší účastník K9.

Podle Věcí veřejných by ve zdravotnictví nejprve měla být provedena úsporná opatření. Racionalizace výdajů musí předcházet tomu, že se budou do systému lít další peníze. Jinak je totiž prý lijeme do bezedné žumpy. Takových úspor- například restrukturalizace lůžkové péče- se však prý ministr bojí jako čert kříže.

Ministerstvo má podle Bárty přímo stanoveno, že musí ušetřit 5,5 miliardy ročně. Další miliardy lze uspořit v lékové politice, výdajích na zdravotnický materiál či zefektivněním systému. „Poté, co by se realizovala tato úsporná opatření, teprve pak by mohlo dojít ke zvyšování spoluúčasti pacientů. A to pouze v rozsahu, aby se zdravotnictví nepropadalo do mínusu. Pouze pokud bude zabráněno plýtvání, můžou se do systému přidat peníze navíc," píše poslanec.

„Pospíšil byl minulý týden odvolán za to, že neprováděl nepopulární úsporné kroky a předkládal návrhy na navýšení rozpočtu své kapitoly. Pokud by Nečas měřil všem stejně, kolik času by Hegerovi jako ministrovi asi zbývalo?“ ptá se Bárta závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…