Drsný nástup nového ministra: Zemanův úřad je podřízený mně

03.07.2012 11:27

Premiér Petr Nečas uvedl do úřadu resortu spravedlnosti Pavla Blažka. Toho dnes jmenoval novým ministrem na Pražském Hradě Václav Klaus. Blažek pak společném brífinku s Nečasem a také se svým předchůdcem Jiřím Pospíšilem zdůraznil, že úřad nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je podřízen jemu, a tak nebude slyšet na žádné politické tlaky.

Drsný nástup nového ministra: Zemanův úřad je podřízený mně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek na brífinku kromě jiného zmínil, že by bylo asi chybou, kdyby dnes dával nějaká dalekosáhlá prohlášení. Musí se totiž nejprve seznámit s běžnou agendou a také s mnoha technickými záležitostmi na ministerstvu spravedlnosti.

„Pavel Zeman je podřízený mému úřadu,“ pak odvětil na dotaz novinářů ohledně jmenování  Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. Zda ale Bradáčová v čele úřadu stane, na to Blažek dnes přímo neodvětil.

Premiér Petr Nečas Pospíšilovo rychlé odvolání zdůvodnil neschopností ministra rozpočtově a manažersky zvládat resort. Okamžitě se však ale objevily spekulace, že skutečným cílem bylo zabránit tomu, aby Lenka Bradáčová, vnímaná jako nekompromisní bojovník s korupcí, mohla usednout do významného křesla.

Blažek ale dnes řekl, že si chce o Bradáčové promluvit se Zemanem. Chce se ho zeptat například na důvody, proč do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhuje právě ji. Poté se chce ministr setkat i s ní. Uvedl, že podle toho, jak ji zná z médií, proti ní nic nemá.

K novele o státním zastupitelství pak Blažek řekl, že bude požadovat, aby ji viděla ještě i advokátní komora. Blažek má totiž s touto novelou problém a nebude ji již s největší pravděpodobností ve vládě prosazovat. Zákon přitom počítá se zrušením obou vrchních státních zastupitelství a vznikem nového protikorupčního útvaru. Podle Blažka je ale nemyslitelné, aby si státní zástupci psali zákon sami o sobě.

Nesouhlasí také v souvislosti s tímto zákonem s posílením pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství. Blažek však chce o novele ještě diskutovat se soudci, advokáty a politiky.

Státní zástupci by neměli mít pravomoci bez kontroly

"Rozhodovací pravomoc musí být u státních zástupců vyvážena kontrolou," podotkl pak k další otázce novinářů Blažek. Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak podle něj nemělo být v moci pouze jednoho žalobce. Blažek pak k tomu opětovně zdůraznil, že ministerstvo je státnímu zastupitelství nadřízené.

"Pokud jde o jmenování funkcionářů, budu velmi obezřetný v tom, aby tato pravomoc byla výlučně samostatná pouze ve sféře státního zastupitelství," prohlásil Blažek. Nejvyšší státní zástupce podle něj nemůže rozhodovat o jmenování vedoucích pracovníků bez souhlasu úřadu. Podřízenost Nejvyššího státního zastupitelství ale ministru spravedlnosti samozřejmě neplatí, pokud jde o konkrétní kauzy .Dodal, že funkci šéfa žalobců nebude vždy zastávat Pavel Zeman, kterého si váží.

Kompetence nejvyššího státního zástupce proto podle Blažka musí být vyvážené a musí být nastavené tak, aby je nemohl někdo zneužít. "Demokracie je mimo jiné o tom, aby znemožňovala legální postupy těm, kdo nechtějí být demokratičtí," uvedl. Podle něj je nutné vytvořit instituci, kde budou fungovat "brzdy a vyvažování".

Dosud nepříliš výrazný místopředseda ODS a šéf brněnské stranické organizace Pavel Blažek je vzděláním právník a působil jako advokát. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu.



 

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …