Vláda vábí na český trh nového mobilního operátora

04.07.2012 20:46

Česká vláda by na tuzemský trh ráda přilákala dalšího, už čtvrtého, mobilního operátora. Po jednání kabinetu to oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Zadání k vypracování podmínek vstupu nového operátora na trh už obdržel šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák.

Vláda vábí na český trh nového mobilního operátora
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

„Podobu aukce stanoví ČTÚ jako nezávislý regulátor, přesto vláda je tím, kdo určuje strategii,“ řekl na brífinku ministr Kuba. Podle něho je zásadní, aby se síly v tomto sektoru českého trhu rozvolnily a skončil tak současný oligopol, tedy situace, kdy na trhu figuruje omezené množství firem, které mohou díky tajným dohodám udávat jak směr celého odvětví, tak i domlouvat společnou cenovou politiku.

Vstup nového operátora na trh by mělo podpořit také rozšíření povinnosti takzvaného národního roamingu, tedy umožnění využívání sítí současných operátorů, jež budou nuceny současné firmy dát k dispozici. Český telekomunikační úřad také stanovil požadavek, aby došlo k pokrytí i sítě i na hlavních silničních a železničních tazích. „My se stavem regulace v této oblasti nejsme spokojeni,“ prohlásil k tomu premiér Petr Nečas. Povzbuzení konkurenčního prostředí a účinné regulace jsou podle šéfa české vlády cestou ke skutečnému tržnímu prostředí.

Přípravě podmínek vstupu nového operátora na trh musí být podle ministra průmyslu věnována dostatečná pozornost, aby Česku nehrozily spory u evropských soudů nebo antimonopolního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …