Poslanci, nepodsouvejte nám nečestné jednání, ozvali se zástupci církví

04.07.2012 19:50

Vystoupení mnohých poslanců na půdě parlamentu uráží všechny české věřící a podsouvají církvím nečestné jednání. Takto se ohradili zástupci českých církví proti mnohdy drsným výroků politiků, kteří odmítají vládní návrh církevních restitucí.

Poslanci, nepodsouvejte nám nečestné jednání, ozvali se zástupci církví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Parlament, který má být zárukou legitimity a demokracie, přestává takto plnit svou úlohu. Víme, že se nejedná o názor a postoj instituce jako takové, ale vystoupení některých jejích členů tomu zavdává příčinu,“ uvádí se ve společném prohlášení, pod které se podepsal kardinál a předseda České biskupské konference Dominik Duka, šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml a předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

Věcná diskuse, o kterou by prý mělo zákonodárcům jít především, se vytratila a místo ní se vytváří prostor pro politický boj. Jeho podoba pak zcela postrádá morální aspekt a podstatu majetkového narovnání státu s církvemi, které má napravit křivd spáchané komunistickým režimem.

Podle společného prohlášení vedoucích představitelů českých církví se díky tomu parlamentní půda proměnila v jakousi tribunu, která církvím podsouvá nečestné pohnutky a viní je z nepoctivosti, čím jsou prý fakticky uráženi všichni věřící v České republice.

Text také připomíná hlavní smysl restitucí, kterým má být vypořádání státu s církvemi a fakticky ukončení finančního přispívání na provoz církví a náboženských společností. Současný stav je totiž takový, že platy duchovních hradí ze svého rozpočtu stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…