Havlovo srdce taje. Schovají ho na Hrad

04.07.2012 20:30

Tropická vedra dávají zabrat nejen srdcím tepajícím, ale i těm voskovým. Odlitá pocta Václavu Havlovi tak musela být předčasně odvezena z hudebního festivalu v Litomyšli, kde začala nekontrolovaně tát.

Havlovo srdce taje. Schovají ho na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

Voskové srdce, koncipované jako pocta Václavu Havlovi, bylo odlito z tisíců svíček, které lidé po jeho prosincové smrti nosili na mnoho pietních míst. Výtvarníci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský se rozhodli z jejich zbytků odlít tvar srdce, což byl Havlův oblíbený symbol.

Autoři podle serveru IDNES.cz původně chtěli nechat srdce v Litomyšli až do závěrečného koncertu, který se má konat v neděli.

„Dělali jsme všechno pro to, aby mohlo srdce zůstat na nádvoří až do neděle, instalovali jsme tam i klimatizační jednotku. Srdce ale v těch vedrech změklo, ztrácí tvar a bortí se,“ popisuje autor plastiky Lukáš Gavlovský.

Proto se jejich dílo má přestěhovat do chladných sklepů hradu Grabštejn na Liberecku. Tam bude ve stálé teplotě a přežijí tropická vedra. Právě zde budou autoři srdce i rekonstruovat. Jak dlouho Havlovo srdce zůstane v chladných katakombách, není jasné. „Určitě to bude minimálně do benefičního koncertu, který se na hradě uskuteční 18. srpna,“ říkají autoři.

Následně by pocta zesnulému exprezidentovi měla být přesunuta na letiště v Ruzyni, které má být podle Havla pojmenováno. Prostor pro něj však bude nutné nejprve připravit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…