ACTA byla špatná. O vlastnických právech se musí dál jednat, shodli se v ČT

04.07.2012 23:00

Evropský parlament odmítl dohodu ACTA, která měla nově upravovat dodržování vlastnických práv na internetu a byla hlasitě kritizována jako šikana uživatelů internetu. Do EP dorazila proti jejímu schválení petice s miliony podpisů.

ACTA byla špatná. O vlastnických právech se musí dál jednat, shodli se v ČT
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

„Ta atmosféra byla zfanatizovaná,“ popsal  v pořadu ČT Události, komentáře europoslanec Jan Zahradil.

V debatě poté vystoupila europoslankyně Zuzana Roithová, která byla zpravodajkou navrhované smlouvy. Podle ní se poslanci dokázali vyhnout hysterii, která schvalování provázela z obou stran. „EP posuzoval, zda to přináší občanům víc než bere. A tomuto testu ACTA nevyhověla,“ konstatovala.

Podle Roithové je třeba úprava, „která by ochránila vlastnická práva a zároveň zkultivovala prostředí na internetu.“ A to není případ ACTA.“ Navíc podle ní byla smlouva mrtvá ještě před hlasováním v EP, neboť jí odmítla řada zemí, včetně těch, které měly s vymáháním autorského práva největší problém. „ACTA je nyní nezávazná pro všechny největší vývozce padělaného zboží,“ upozorňuje europoslankyně.

ACTA by nikoho nekriminalizovala

Petra Žikovská, prezidentka české pobočky mezinárodní federace hudebního průmyslu, následně v debatě vyjádřila názor, že i kdyby ACTA byla přijata, její dopad by byl nulový.

„Mnoho se kolem toho namluvilo, ale bylo to zpolitizované a nefundované. ACTA by nijak nekriminalizovala uživatele internetu“ říká. To se podle Žikovské ukáže i po rozboru Evropského soudního dvora. Nyní se podle ní bojovníci za dodržování autorských práv zaměří na změnu směrnice EU o ochraně autorských práv na internetu.

Advokát Vratislav Urbášek: následně prohlásil, že „ACTU znevěrohodnil především způsob přijetí.“ Myslí si, že primárně je třeba si uvědomit, že duševní vlastnictví je majetkem svého autora. I podle režiséra Jana Svěráka je duševní vlastnictví soukromým majetkem a nelze ho zaměňovat s právem na informace.

„Místo této smlouvy by měl být sepsán kodex, který by lidem řekl, kde jsou jejich práva, kde končí a nad tím vést debatu. Musí existovat komplexní úprava boje proti pirátství,“ uzavřela europoslankyně Roithová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …