Zaznělo dnes v Betlémské kapli: Milujte se, pravdu každému přejte...

06.07.2012 18:05

UVNITŘ FOTOGALERIE Církev československá husitská (CČSH) v pátek na bohoslužbě k výročí upálení Jana Husa v pražské Betlémské kapli vyhlásila na léta 2012 až 2015 Husovské trienium. Bude to tříleté období přípravy na jubilejní rok 2015, kdy uplyne 600 let od Husovy smrti. Trieniem chce církev zvýraznit význam Husa v rámci Česka i v mezinárodním kontextu. Na mši to řekl patriarcha CČSH Tomáš Butta. Na trieniu budou spolupracovat i další církve a organizace.

Zaznělo dnes v Betlémské kapli: Milujte se, pravdu každému přejte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Betlémské kapli v Praze se konala bohoslužba Církve československé husitské k výročí upálení mistra Jana Husa

"Hus je významnou osobností duchovních dějin našeho národa i Evropy. Je spojen s našimi kulturními kořeny, přestože vycházel z autorit, byl schopen nových přístupů k životu," řekl patriarcha Butta.

Katolický kardinál Miloslav Vlk, který se také účastnil páteční tradiční bohoslužby, připomněl slova papeže Jana Pavla II., který řekl, že si váží Husova života. Jan Pavel II. také vyjádřil lítost na Husovou krutou smrtí.

Smíření potvrzuje memorandum s Kostnicí

V pátek také podepsaly memorandum CČSH a město Kostnice, kde byl Hus upálen. Memorandum o porozumění obsahuje rámcové body spolupráce v souvislosti s Husovým výročím v roce 2015.

 

"Jsme rádi, že došlo k podepsání tohoto memoranda o porozumění s městem Kostnicí. Mottem, které nás bude provázet, bude Husův výrok z jeho listu: Prosím, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli," uvedl Butta.

Dodal, že memorandum bylo v pátek zveřejněno také v jihoněmecké Kostnici při pietním aktu u Husova kamene pořádaném primátorem Kostnice Horstem Frankem.

Kdo byl Jan Hus

Jan Hus, středověký kněz, církevní reformátor a myslitel, zemřel 6. července 1415 v Kostnici, kde byl upálen jako kacíř. Vzpomínkové akce se dnes konají i na dalších místech Česka, například v Husinci, odkud Hus pocházel, se koná tradiční ekumenická bohoslužba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…