Ministr Blažek popřel nezávislost státních zastupitelství, varuje Hvížďala

07.07.2012 20:18

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svým výrokem kráčí proti duchu konzervativních zásad, ke kterým se údajně hlásí ODS i ministrův premiér a předseda strany Petr Nečas. Myslí si to komentátor Karel Hvížďala, který svůj názor vyjádřil v textu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz.

Ministr Blažek popřel nezávislost státních zastupitelství, varuje Hvížďala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Občanská demokratická strana sama sebe označuje za liberálně – konzervativní stranu. Novinář a spisovatel Karel Hvížďala však poukazuje na to, že nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) svým výrokem na nedávné tiskové konferenci konzervativní zásady jednoznačně popřel. Stalo se tak v okamžiku, kdy dal najevo, že je ve své funkci nadřízen nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Autonomní role státních zastupitelství

„Tímto výrokem popřel jak nezávislost státního zástupce, pro kterého platí tzv. omezená podřízenost, tak i principy konzervativní politiky, jak je definoval anglický konzervativní filozof Roger Scruton," upozorňuje Hvížďala, který Scrutonovy konzervativní zásady obratem připomíná.

Filosof Scruton napsal, že stát může uskutečňovat cíle konzervativního vládnutí jen tehdy, vládne-li nad mnoha rozmanitými institucemi, které jsou jak státu podřízeny, tak zároveň autonomní. Onu autonomní roli by měla hrát i státní zastupitelství, Blažek ovšem naznačil, že s tím nesouhlasí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …